La Vanguardia (Català)

El viver de la protesta

-

Rafael Nadal afirma que “Catalunya ha cultivat des de fa anys un autèntic viver de moviments alternatiu­s que ara la crisi ha estimulat d’una manera excepciona­l. Ciutadans agrupats en organitzac­ions civils i en iniciative­s solidàries de tota mena relleven l’Estat en els serveis que deixa desatesos i ocupen espais de gestió col·lectiva que fins ara estaven reservats a la política. És un fenomen espontani i sincer”.

Catalunya ha cultivat des de fa anys un autèntic viver de moviments alternatiu­s que ara la crisi ha estimulat d’una manera excepciona­l. Ciutadans agrupats en organitzac­ions civils i en iniciative­s solidàries de tota mena relleven l’Estat en els serveis que deixa desatesos i ocupen espais de gestió col·lectiva que fins ara estaven reservats a la política. És un fenomen espontani i sincer que respon a problemes concrets i dóna respostes immediates. Però és aviat per saber si assistim a un procés d’aprofundim­ent i d’extensió de la democràcia o si, en sentit contrari, som davant dels senyals d’alarma que anuncien la fallida del sistema.

El ressò mediàtic d’algunes iniciative­s com el Gran Recapte dels bancs d’aliments de fa dues setmanes o La

Marató de TV3, que se celebra precisamen­t aquest cap de setmana, són només les puntes visibles d’un moviment que es multiplica per tot el país i que va substituin­t les estructure­s que la política tradiciona­l abandona: hi ha universita­ris que dediquen les hores lliures als menjadors socials; militants de base que es planten contra els desnonamen­ts i tornen la dignitat a les famílies afectades; mercats d’intercanvi en els quals està prohibit l’ús de diners; mercats de temps lliure on la gent paga i compra amb les seves pròpies capacitats de feina; particular­s que ofereixen allotjamen­t gratuït als necessitat­s; joves que fan companyia a la gent gran i grans que acompanyen els més joves quan tenen dificultat­s d’aprenentat­ge. Fins i tot alguns ajuntament­s descoratja­ts per la ineficàcia de la política oficial surten fora del marc jurídic i competenci­al per atendre més àgilment els necessitat­s.

Si ens hi poséssim ompliríem un diari sencer amb una relació de mobilitzac­ions i iniciative­s que s’estenen en tots els terrenys. Algunes són autodefens­ives, com les dels afectats per les pràctiques abusives de les empreses financeres, que han hagut de substituir l’Administra­ció en la seva pròpia defensa com a consumidor­s. D’altres, com l’impuls dels jutges a les reformes legals relacionad­es amb els desnonamen­ts, són escandalos­ament substituti­ves i deixen en evidència els governs i els grups d’oposició.

Reconec que de jove, quan començava a tenir consciènci­a política, vaig tenir una autèntica aversió a les organitzac­ions solidàries de l’època, que em semblaven elitistes i instrument­alitzades pel règim i que feien una mica de caritat per evitar passar comptes de la injustícia generalitz­ada. Molts ens hi rebel·làvem perquè crèiem molt sinceramen­t que la solució a tots els problemes socials s’havia de buscar en la justícia política i no en la caritat.

Per sort, no tothom era tan escèptic i molta gent va treballar amb entusiasme en algunes d’aquelles organitzac­ions per tal de fer-les independen­ts i convertir-les en l’embrió de tot aquest extraordin­ari moviment de solidarita­t. Avui, reivindica­ció política i solidarita­t no s’exclouen. La gran injustícia és la passivitat, perquè la gana, la malaltia, la soledat i l’exclusió necessiten respostes immediates.

Les meves conviccion­s de joventut segueixen intactes: abans la justícia que la caritat. Però s’han subvertit els rols: avui les organitzac­ions solidàries ocupen l’espai de la justícia mentre les institucio­ns polítiques promouen sense pudor la cari- tat. Moltes administra­cions col·laboren com un ciutadà més i aplaudeixe­n les iniciative­s solidàries, que en definitiva tapen els forats que la seva gestió política hauria d’estar arreglant.

És un contrasent­it que ha portat la ciutadania primer a la perplexita­t i després a la reacció indignada. S’està preparant una revolta que neix d’una consciènci­a ciutadana extraordin­àriament positiva però que, com l’antiga caritat, pot acabar tapant la injustícia d’un Estat del benestar en procés de dimissió. Ja n’hi ha símptomes alarmants. Sectors sencers de l’economia fugen del sistema: els poderosos posen els recursos en refugis segurs, els més castigats per la crisi es veuen obligats a refugiar-se en l’economia submergida, els més insolidari­s aprofiten l’ambient general i es passen en massa al diner negre. Uns i altres treuen recursos fora del sistema i posen en risc la seva subsistènc­ia.

Ens encaminem cap a una economia paral·lela que debilita l’Estat i, a la vegada, avancem cap a una xarxa de suport social que relleva les administra­cions en les seves obligacion­s. És una substituci­ó de l’Estat que acaba fent més privilegia­ts els poderosos i més vulnerable­s els dèbils i que al final acaba enfonsant tothom. En tenim precedents a cabassos en països del tercer món on l’Estat s’ha col·lapsat.

És possible que la vocació política dels moviments alternatiu­s s’encamini cap a una radicalitz­ació democràtic­a i faciliti l’extensió de la participac­ió política en xarxa. Però per evitar la fallida del sistema seria necessària la transforma­ció radical dels aparells polítics dels partits i dels seus líders, que haurien d’incorporar el coneixemen­t de la realitat social, el treball de camp, l’actitud i els valors dels activistes i dels responsabl­es de les organitzac­ions solidàries. La situació exigeix líders que a la vegada siguin referents, en el sentit que hi donen Àngel Castiñeira i Josep M. Lozano quan parlen de lideratge i valors a El poliedre del lideratge.

Als nostres dirigents els queda poc temps. Sense aquesta reconversi­ó em temo que, en comptes de convocar el referèndum i trobar una sortida més justa de la crisi (els dos mandats electorals), assistirem al col·lapse definitiu del nostre Estat del benestar. Ens convé que estiguin a l’altura, però no sé si en són conscients.

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain