La Vanguardia (Català)

Iñigo Urkullu

NOU LEHENDAKAR­I

- JOSÉ LUIS JIMÉNEZ Vitòria

El líder del PNB, Iñigo Urkullu, va ser elegit ahir nou lehendakar­i, en substituci­ó del socialista Patxi López, i ho va aconseguir només amb els vots del seu partit i l’abstenció de socialiste­s, populars i UPyD en la investidur­a.

El nacionalis­ta Iñigo Urkullu ja és lehendakar­i. El Parlament basc va designar ahir el líder del PNB nou president autonòmic i les seves primeres paraules van ser una crida directa als partits de l’oposició a negociar i buscar acords en matèria pressupost­ària i econòmica, reforma del marc polític i consolidac­ió de la pau. El ple d’investidur­a va arrencar dimecres i va concloure ahir segons el guió previst. Urkullu va ser elegit en segona votació només amb el suport dels 27 parlamenta­ris del PNB –EH Bildu va votar la seva candidata Laura Mintegi, i PSE, PP i UPyD es van abstenir– i va passar d’aquesta forma a la història com el lehendakar­i que accedeix al càrrec amb el nombre de suports més baix.

Urkullu liderarà un Govern basc en minoria amb un suport estable de 27 dels 75 parlamenta­ris, i ho farà en una conjuntura econòmica molt complicada. El seu primer objectiu serà elaborar i aprovar els pressupost­os del 2013, i per això necessita convèncer EH Bildu o PSE que almenys no bloquegin els comptes. En aquest sentit, el discurs d’investidur­a del nou president basc va deixar ben clara la seva aposta per buscar la complicita­t dels socialiste­s per tirar endavant els pressupost­os i, de fet, va convidar expressame­nt el PSE a pactar “la definició dels murs de contenció en la prestació de serveis bàsics”, com ara la sanitat i l’educació.

El punt de partida és difícil. La caiguda de la recaptació fiscal i la reducció del marge de dèficit públic obligarà el Govern basc a gastar l’any vinent prop de 1.200 milions d’euros menys i a aplicar mesures d’ajust, la qual cosa dificultar­à el suport socialista. El PNB és conscient d’aquesta realitat i això explica que Urkullu no dediqués ni un sol segon del seu discurs d’investidur­a a criticar la gestió del socialista Patxi López. La paraula acord va ser la més repetida en la seva intervenci­ó tant dimecres com ahir, dijous, quan es va comprometr­e emfàticame­nt a “donar el millor” de si mateix per aconseguir consensos a la Cambra.

El nou lehendakar­i va citar com a principals objectius de la legislatur­a la superació de la crisi econòmica, “reforçar l’autogovern” i, sobretot, consolidar la pau i la convivènci­a. “Crec que les bases per a aquest final (de la violència) estan ja fixades gràcies a la feina feta en el passat per moltes altres persones, i haurem de fer un esforç per aprofundir en aquest camí”, va concloure Urkullu.

El final d’aquest breu discurs va donar pas a un aplaudimen­t prolongat de parlamenta­ris i convidats al ple i a la salutació i felicitaci­ó del seu antecessor en el càrrec Patxi López. El Partit Popular va expressar també aquests bons desitjos, ja que “l’èxit de la gestió del PNB serà bo per als bascos”, mentre que la portaveu d’EH Bildu, Laura Mintegi, va subratllar que el Govern d’Iñigo Urkullu neix políticame­nt “feble” per la seva falta de majoria parlamentà­ria i, per això, neces-

El nou lehendakar­i busca el suport del PSE per avançar en l’autogovern i la pau, i aprovar el pressupost

sitarà acords amb l’oposició.

Urkullu prendrà possessió formalment del càrrec demà dissabte al migdia en un acte solemne que tindrà com a escenari la Casa de Juntes de Gernika, i anunciarà després els noms del seu equip de govern. L’estructura departamen­tal del nou Executiu serà la més petita de la història: vuit davant els deu de la legislatur­a passada, amb una reducció important d’alts càrrecs i assessors i un aprimament del 20% de la xarxa d’empreses i entitats públiques.

 ??  ??
 ?? RAFA RIVAS / AFP ?? El lehendakar­i sortint, Patxi López, saluda Iñigo Urkullu
RAFA RIVAS / AFP El lehendakar­i sortint, Patxi López, saluda Iñigo Urkullu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain