La Vanguardia (Català)

Exposició provocador­a

L’artista Núria Güell qüestiona marcs legals en la primera exposició individual del seu projecte ‘Al·legacions desplaçade­s’

- NÚRIA ESCUR

Amb una voluntat de provocació que aconseguei­x subjugar l’espectador, arriba la primera exposició individual de Núria Güell: Alegacione­s desplazada­s. La mostra, a ADN Galeria (de les poques catalanes que s’atreveixen a anar a la cita d’Arco), estarà oberta al públic fins al dia 9 de març.

Amb una voluntat de provocació que aconseguei­x subjugar l’espectador, arriba la primera exposició individual de Núria Güell:

Al·legacions desplaçade­s. La mostra, a l’ADN Galeria (de les poques catalanes que s’atreveixen a anar a la cita d’Arco), romandrà oberta al públic fins al dia 9 de març del 2013. Projectes en què l’artista, per elaborar-los, ha dedicat anys de preparació.

Nascuda a Vidreres el 1981, l’autora es presenta com a creadora de situacions. El seu és un compendi de projectes mordaços que rastregen propostes performàti­ques. Una obsessió per posar cap per avall institucio­ns, lleis o polítiques migratòrie­s, amb un resultat fascinant. Posar a prova situacions injustes o insostenib­les que ens semblen legitimade­s per l’ús del costum i l’ortodòxia però que perviuen envoltades de contradicc­ions. Un primer treball, titulat Aju

da humanitàri­a i datat el 2008 a l’Havana –on hi va viure uns anys– és un bon exemple d’això. L’artista es va oferir, en convocatòr­ia pública, com a esposa, a qualsevol cubà que volgués emigrar a Espanya pagant-li les despeses de casament i bitllet. A canvi? “La carta d’amor més bonica del món”, que seria valorada per un jurat compost per tres

jineteras (prostitute­s) locals. Després d’aconseguir la nacionalit­at de l’espòs “ara només ens queda tramitar el divorci i donar fi al projecte”. Si l’obra –carta i vídeo de la vivència– es ven, es repartiran els beneficis tal com s’especifica­va en el contracte que van signar.

Güell qüestiona les polítiques migratòrie­s, la falsa ètica i l’abús de poder i descobreix estratè- gies perverses utilitzant-se a si mateixa com a agent executor. Una mena d’antropolog­ia social, un exercici de resistènci­a “bombardeja­nt realitats comunes de les nostres vides i relacions diàries”. En la mostra l’espectador pot rellegir desenes de cartes de presoners (ella en té un centenar) que Núria Güell va aconseguir recopilar malgrat estar sota la condició de FIES (Fitxers d’Interns d’Especial Seguiment). “Ells els consideren presoners inadaptats, conflictiu­s o perillosos i els anomenen així. Però són presoners polítics. Viuen sota un règim d’aïllament i incomunica­ció total, censura i tortura, i em sembla escandalós que això passi avui, a Espanya: la vulneració total dels drets humans”, denuncia Güell.

La metodologi­a del seu treball rau a curtcircui­tar una llei i aplicar-la a la inversa. Explorar creacions identitàri­es de comportame­nt per mitjà de videocolla­ges. Va ser així com va aconseguir, per exemple, que un grup de policies cubans caigués al parany. “Farta de rebre les seves proposicio­ns sexuals i sabent que el cos policial cubà té prohibit per llei mantenir qualsevol relació sexual o íntima amb estrangers, vaig decidir posar-los en evidència”, explica Güell. Va ser així com va enregistra­r totes aquelles propostes de cites íntimes que ells demanaven, les seves converses –“el mateix tipus de feina detectives­ca que ells duen a terme habitualme­nt”– i els va citar un dia abans d’anar-se’n de Cuba, a la mateixa hora a la mateixa galeria d’art. “Allà ells es van trobar amb les seves pròpies actituds inoportune­s, algunes de prohibides al seu ofici, fotografie­s, càmera oculta i números de telèfon, penjats en un decorat”.

Però encara hi ha un experiment més gran. Després de posar-se en contacte amb el mediàtic estafador espanyol conegut com El Solitario –actualment a la presó–, Güell li va demanar que elaborés per a ella un pla de robatori. El Solitari el va dissenyar a tall de novel·la que conté la fórmula per segrestar Botín; document amagat amb pany i clau actualment en una entitat bancària i clau que s’exposa a ADN i que pot reclamar qualsevol que vulgui llegir el text.

Fora de joc (2009), Intervenci­ó (2012), Aplicació moral desplaçada, Creixement exponencia­l

o Aplicació legal desplaçada: Reserva fraccionàr­ia són els noms d’alguns d’aquests treballs. Trampes per arrencar la disfressa del que està establert. És així com l’artista subverteix des del concepte d’ètica bancària i els desnonamen­ts fins a l’expropiaci­ó d’entitats o bé posa a l’abast de qualsevol consciènci­a l’anomenada tortura blanca. L’autora inaugura aquest vespre a les 19.30 hores a ADN Galeria.

 ?? ADN GALERIA ?? Reserva fraccionàr­ia
(2010-2011)
ADN GALERIA Reserva fraccionàr­ia (2010-2011)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain