La Vanguardia (Català)

Contra l’àrbitre

La companyia es nega a debatre el pla de futur i es limita a canviar convenis

- MAR DÍAZ-VARELA Madrid

Iberia ha recusat l’àrbitre nomenat pel Ministeri de Foment, i que va dictar el laude amb els pilots del Sepla, Jaime Montalvo. L’aerolínia considera que li “manca, en les circumstàn­cies actuals, la imparciali­tat i la neutralita­t requerides per a la seva tasca”.

Iberia ha recusat l’àrbitre nomenat pel Ministeri de Foment, i que va dictar el laude amb els pilots del Sepla, Jaime Montalvo. L’aerolínia considera que “en les circumstàn­cies actuals, no té la imparciali­tat i la neutralita­t requerides per a l’actuació arbitral que pretén realitzar”.

Fa unes setmanes, l’Audiència Nacional va anul·lar el laude arbitral i va donar ordre que es tornés a dictar, incloent en el procés d’arbitratge la filial de baix cost de la companyia, Iberia Express, la creació de la qual va ser l’origen del conflicte amb els pilots i que, sense que se l’escoltés, s’ha vist afectada pel dictamen de Montalvo.

La companyia ha instat el catedràtic que s’abstingui de dur a terme qualsevol actuació que pretengui donar compliment al contingut d’aquesta sentència, mentre no s’adoptin les decisions pertinents per part del Govern, al qual Iberia s’ha dirigit perquè aclareixi si el procedimen­t arbitral ha de reproduir-se i, en el seu cas, es procedeixi al nomenament d’un nou àrbitre amb garantia d’imparciali­tat.

La companyia havia aprofitat la sentència per presentar el seu pla de reestructu­ració, que estableix un expedient de regulació d’ocupació per a 4.500 treballado­rs, acompanyat d’una forta reducció de salaris, de rutes aèries no rendibles i de negocis intensius en mà d’obra com són el handling i el mantenimen­t d’aeronaus.

Davant aquesta situació els pilots del Sepla s’havien mantingut al marge de la conflictiv­itat que havia plantejat el pla de reestructu­ració. Tanmateix, i en vista de l’actuació de la companyia, el Sepla va comunicar ahir que estan disposats a una reducció de salaris del 10% i augmentar la seva productivi­tat (15% en els vols eu- ropeus i nacionals i 10% en conjunt), cosa que significa una reducció del 59% dels costos unitaris de les tripulacio­ns de curt i mig radi. D’aquesta manera, l’hora de vol a Iberia passaria de tenir un cost de 638 euros a 258 euros. Segons expliquen els pilots, resultaria més barat del que en l’actualitat costa la nova filial de baix cost creada per Iberia. No obstant això, aquesta proposta està condiciona­da al fet que la companyia presenti un pla de futur. El sindicat de pilots considera que la reestructu­ració proposada per la direcció encapçalad­a per Antonio Vázquez i el conseller delegat Rafael Sánchez Lozano no garanteix la viabilitat futura

Els sindicats condicione­n la “pau laboral” a la negociació del pla de futur

de l’empresa, sinó que es limita a reduir-la en favor de British.

Aquesta anàlisi la comparteix­en la resta de sindicats que represente­n els diferents col·lectius de la companyia. Tal com afirmen, van ajornar la vaga fins que passessin les vacandes de Nadal a condició que la companyia acceptés negociar un pla de futur. Però ahir simplement els va convocar a negociar el conveni que finalitza el pròxim 31 de desembre. Els sindicats consideren que aquesta actuació és una mostra evident que l’empresa no vol negociar.

 ?? ZIPI / EFE ?? Seu central de la companyia Iberia a Madrid
ZIPI / EFE Seu central de la companyia Iberia a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain