La Vanguardia (Català)

Poble pobre, rais ric

L’expresiden­t egipci tenia immobles a Madrid i Marbella

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Policia bloqueja a Espanya unos 28 milions d’euros en immobles i béns que s’atribueixe­n a l’expresiden­t egipci Hosni Mubarak.

La Policia ha bloquejat 28 milions d’euros en béns immobles i productes financers localitzat­s a Espanya i presumptam­ent pertanyent­s a l’expresiden­t egipci Hosni Mubarak. Però paral·lelament ha denegat les extradicio­ns de les persones que presumptam­ent el van ajudar a acumular-los al nostre país. L’última decisió presa en aquest sentit la va fer pública ahir el Tribunal Constituci­onal (TC) en relació amb l’empresari Hussein Salem, l’extradició del qual havia estat en principi acordada per l’Audiència Nacional, en una decisió que ara ha estat anul·lada.

Bloquejant els béns de Mubarak a Espanya, les autoritats judicials i governativ­es han volgut predicar amb l’exemple. El que s’ha fet –en el marc d’una investigac­ió que porta el jutge Pablo Ruz– és atendre la petició del Govern d’Egipte perquè s’investigui­n els béns de l’expresiden­t del país Hosni Mubarak a l’Estat espanyol. En aquest moment, Espanya té enviades nombroses comissions rogatives a tercers països per investigar presumptes delictes econòmics, i pretén no quedar-se enrere davant peticions similars arribades d’altres estats.

El Govern egipci volia alguna cosa més, i és que fossin extradits l’empresari Hussein Salem i els seus dos fills, Khaled Salem Ismail i la seva germana, així com un pre- sumpte testaferro, el ciutadà turc Ali Evsen, que presumptam­ent va intervenir en les operacions.

Les extradicio­ns dels ciutadans egipcis han estat denegades pel Tribunal Constituci­onal perquè havien adquirit la nacionalit­at espanyola, per la qual cosa continuari­en en tot cas imputats al nostre país.

Els béns, en canvi, sí que queden bloquejats a partir d’ara, com havia sol·licitat el Govern egipci, que estima que podrien estar vinculats a delictes relacio- nats amb malversaci­ó de fons públics, corrupció i enriquimen­t il·lícit, suposadame­nt comesos durant el mandat de l’expresiden­t Mubarak.

En la llista de béns intervingu­ts figuren dos immobles situats a La Moraleja (Madrid), valorats en més de set milions d’euros; set propietats a Marbella, valorades en més de tres milions, i 18,4 milions més en productes financers en diverses entitats espanyoles, i cinc vehicles de gamma alta.

 ?? ARXIU ?? L’expresiden­t egipci va ser condemnat al seu país
ARXIU L’expresiden­t egipci va ser condemnat al seu país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain