La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El lehendakar­i Urkullu; i el demolidor informe de Càritas, que alerta del creixement de la pobresa.

EN segona votació i per la majoria simple que li proporcion­en els 27 vots del Partit Nacionalis­ta Basc (PNB), Iñigo Urkullu va ser proclamat ahir lehendakar­i, el cinquè de la democràcia a Euskadi. Diumenge es donarà a conèixer la composició del nou govern autonòmic basc, que reduirà en un 20% la seva estructura. Després de l’etapa del socialista Patxi López, els nacionalis­tes tornen a Ajuria Enea i ho faran governant en solitari i buscant acords concrets amb la resta de formacions presents al Parlament de Vitòria.

Aquesta desena legislatur­a que comença ve marcada per la fi de la violència d’ETA i per l’escenari de crisi econòmica general. A més, la normalitza­ció política d’Euskadi també ha representa­t el retorn de l’esquerra abertzale a la Cambra basca, amb la qual cosa la representa­ció de la ciutadania torna a ser completa. Conscient d’aquest moment crucial, Urkullu ha farcit el seu discurs de crides a la col·laboració, sobretot en tres àmbits de gran relleu: consolidac­ió de la fi d’ETA, polítiques per a la gestió i sortida de la crisi, i reforma de l’Estatut del 1979 en la línia de plasmar el dret a decidir, però lluny de qualsevol imitació de la dinàmica oberta a la política catalana. L’existència del concert econòmic –que cap partit basc no discuteix– permet un tipus de relació amb Madrid que avui és impensable per al Govern de la Generalita­t de Catalunya.

Per a Urkullu i el PNB, encara és molt proper el fracàs del pla sobiranist­a unilateral que va impulsar fa sis anys el lehendakar­i Ibarretxe i que va representa­r un cop dur per al gran partit basquista. L’aposta d’Ibarretxe, que no compartia el conjunt de la direcció jeltzale, va obligar a un complicat redisseny de prioritats i estra- tègies que va conduir el mateix Urkullu. Per als socialiste­s, que van aconseguir el poder gràcies al concurs inicial dels populars, s’obre un període de recuperaci­ó en què hauran de trobar el seu lloc en la política basca, sense perdre de vista el seu paper en la construcci­ó d’una alternativ­a creïble per part del PSOE. Amb Basagoiti, el PP basc té l’oportunita­t de demostrar la seva capacitat de diàleg en un context inèdit i lluny del clima enrarit pel terrorisme. Finalment, EH Bildu, que va obtenir a les urnes un magnífic resultat, ha arribat a l’hora de la veritat, per demostrar que és capaç de fer política de transacció i llarg recorregut, superant la lògica dels temps en què el dictat d’ETA era l’únic horitzó de l’esquerra abertzale.

Una agenda econòmica i social atapeïda d’urgències propicia la recerca de grans consensos entre els partits bascos. En aquest sentit, Urkullu ha anunciat com a prioritat, una vegada aprovat el pressupost del 2013, un pla per la reactivaci­ó econòmica i l’ocupació. “Una acció prioritàri­a i immediata del pròxim govern serà –va manifestar ahir Urkullu davant la Cambra– articular amb les autoritats financeres i altres agents implicats un nou programa per possibilit­ar el finançamen­t per a autònoms, profession­als i petites i mitjanes empreses”. Les polítiques industrial­s, de gran pes a l’autonomia, continuara­n sent fonamental­s per a l’Executiu nacionalis­ta basc. Amb tot, el repte més urgent d’Urkullu és passar dels grans objectius als compromiso­s concrets perquè sigui efectiva una mena de geometria variable que garanteixi la governabil­itat durant quatre anys. La ciutadania basca espera que tots els seus polítics, Govern i oposició, estiguin a l’altura del temps nou que ara tenen a l’abast de la mà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain