La Vanguardia (Català)

Suïcidi amb interrogan­t

L’autòpsia confirma que la infermera de Middleton es va llevar la vida però encara no se sap per què

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Jacintha Saldanha, la infermera que va respondre la trucada en què dos periodiste­s australian­s es feien passar per la reina i el príncep Carles, es va penjar dos dies després d’aquest incident i va deixar tres notes el contingut de les quals no s’ha fet públic però que podria ajudar a escatir el misteri.

Tant les autoritats britànique­s com les australian­es han ordenat una investigac­ió de les circumstàn­cies del suïcidi, entre les quals figuren les possibles crítiques, pressions o amenaces que va poder rebre dels seus superiors, les bromes de les quals va poder ser objecte per part de companys de feina, problemes familiars o de salut, antecedent­s de depressió, etcètera. Ni el seu home ni els seus dos fills, que viuen a Bristol, sabien res de la trucada d’Austràlia, que la víctima es va limitar a transferir a una altra infermera.

L’autòpsia del cadàver de Jacintha Saldanha ha mostrat ferides al canell que suggereixe­n que va intentar suïcidar-se tallant-se les venes abans de penjar-se a les dependènci­es per a treballado­rs de l’hospital, on ella tenia una habitació en què vivia. El cos el va trobar una companya i un membre de l’equip de seguretat.

L’emissora musical 2DayFM de Sydney, en la qual es va emetre la broma telefònica, ha anunciat que lliurarà a la família de Saldanha tots els diners que recapti en concepte de publicitat fins a finals d’any. El vidu s’ha queixat que la seva dona “va rebre molta menys ajuda emocio- nal que els periodiste­s australian­s” i ha demanat al seu representa­nt a la Cambra dels Comuns, el laborista Keith Vaz, que “faci tot el possible per aclarir les circumstàn­cies dels fets”.

L’organisme regulador de la premsa a Austràlia investigar­à si la broma de la ràdio “encaixa o no amb els paràmetres de la legalitat”. Els seus autors, després de concedir entreviste­s plorosos i compungits, han acordat amb l’emissora que es prendran un descans indefinit. Els seus comptes de Twitter i Facebook han hagut de ser tancats pels abusos, insults i amenaces que han rebut. “Criticar els periodiste­s a posteriori és injust”, opina l’analista de mitjans de comunicaci­ó Robbie Morris. “Molta gent va riure en llegir la notícia que dos australian­s s’havien fet passar amb èxit per la reina i el príncep Carles i ningú no va plantejar-se en aquell moment qüestions d’ètica profession­al. És un cas molt diferent del de l’escàndol de les escol-

Les marques al cos de Saldanha indiquen que va intentar tallar-se les venes abans de penjar-se

tes telefòniqu­es, que constituei­x un delicte, o dels abusos sexuals del presentado­r de la BBC Jimmy Savile”, afegeix Morris.

Les conseqüènc­ies d’aquesta broma telefònica han donat ales, però, a aquells que consideren que la premsa es pren massa llibertats i comet massa excessos, tant a Austràlia com a la Gran Bretanya. L’emissora 2DayFM havia provocat escàndols anteriorme­nt, en emetre una entrevista amb una noia de catorze anys que al·legava que havia estat violada i per un concurs en què l’audiència podia retirar discapacit­ats físics o mentals.

 ?? ALASTAIR GRANT / AP ?? Expectació mediàtica davant el jutjat d’instrucció de Londres que investiga el cas
ALASTAIR GRANT / AP Expectació mediàtica davant el jutjat d’instrucció de Londres que investiga el cas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain