La Vanguardia (Català)

El film sobre Bin Laden posa la CIA a la picota

Torna la polèmica per la tortura per treure informació

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Fa uns dies a Nova York, un dels responsabl­es de Sony Pictures deia que la seva nova producció estrella “té molt contingut polític, hi haurà soroll”.

En aquell moment, pràcticame­nt ningú no havia vist Zero dark night (La nit més fosca), l’última pel·lícula de l’oscaritzad­a Kathryn Bigelow sobre els deu anys de la cacera i execució d’Ossama Bin Laden. En espera de l’estrena, avui encara són pocs els qui l’han vist, però més que suficients perquè la polèmica esclati.

A més de les considerac­ions sobre el film –alguns asseguren que hi ha moments de “terror pornogràfi­c”–, aquesta narració ha provocat que la CIA se situï de nou en el punt de mira. Que la central d’intel·ligència dels Estats Units utilitzés mètodes de tortura per aconseguir informació dels detinguts –sense garanties legals i en presons secretes– ha tornat a posar aquesta agència al centre del debat, cosa que aprofundei­x la rasa entre demòcrates i republican­s.

El començamen­t mostra una escena en què es descriu la pràctica de submergir una persona en aigua, fins a gairebé ofegar-la. En aquesta línia, els primers 45 minuts de suplici i de pràctiques per causar dolor i por dels presumptes terroriste­s ha fet que es qüestioni si es van aconseguir les pistes per arribar al terrorista més buscat mitjançant aquests càstigs, en una persecució que va acabar el maig del 2011 en una casa d’Abbottabad, a prop d’Islamabad, la capital del Pakistan.

Aquesta discussió coincideix amb la conclusió d’un estudi realitzat pel comitè d’intel·ligència del Senat, que s’havia de votar ahir, tot i que els republican­s ja van anunciar-hi la seva oposició. En principi, el document es mantindrà classifica­t durant un bon període de temps.

En aquest treball de 6.000 folis, escrit per demòcrates i elaborat a partir de sis milions de pàgines de documents, s’indica que “el tractament brutal” no va ser “un element central” en la detecció del cervell dels atemptats de l’11-S del 2001, va explicar la senadora per Califòrnia Dianne Feinstein, màxima responsabl­e de la comissió esmentada.

La demòcrata Feinstein va afirmar que en aquesta anàlisi es recullen “estrictame­nt fets”. Segons la seva versió, el tracte abusiu dels detinguts “va ser molt més ampli i sistemàtic del que ens havíem pensat”.

Tanmateix, els republican­s justifique­n que s’apartessin d’aquest estudi per la seva metodologi­a. “Hi ha errors i omissions”, va indicar el senador per Geòrgia Saxby Chambliss. Això es deu en part, va afegir, al fet que la indagació s’ha basat exclusivam­ent en documents, sense fer cap entrevista.

L’esperit de l’informe i de la pel·lícula es creuen. Al setmanari New York, David Edelstein ha qualificat el film d’al·legat “pro tortura”. El columnista Frank Bruni ha escrit: “Estic convençut que Dick Cheney (vicepresid­ent amb George W. Bush) adorarà aquesta nova pel·lícula”.

 ??  ?? Fotograma d’una de les escenes de la pel·lícula de Bigelow
Fotograma d’una de les escenes de la pel·lícula de Bigelow

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain