La Vanguardia (Català)

Pequín i Tòquio revifen la tensió en el litigi per unes illes deshabitad­es

Un avió xinès sobrevola l’espai aeri en disputa i el Japó hi envia vuit F-15

- ISIDRE AMBRÓS Tòquio Enviat especial

Un nou incident ha tornat a revifar la tensió entre la Xina i el Japó. Un avió del Govern de Pequín va sobrevolar ahir el que Tòquio considera el seu espai aeri d’unes illes en litigi. L’exèrcit nipó va enviar vuit avions de combat F-15 com a resposta. Les autoritats japoneses van qualificar l’incident d’“extremadam­ent lamentable” i la xineses van demanar al Japó que abandoni les “activitats il·legals” a l’espai de l’arxipèlag en disputa.

La crisi entre el Japó i la Xina, lluny de difuminar-se, s’agreuja dia a dia. A les ja quotidiane­s incursions de patrullere­s xineses a les aigües de les illes Diaoyu, que els japonesos denominen Senkaku, es va sumar ahir la presència d’un avió del gegant asiàtic, que es va negar a modificar la trajectòri­a. És la primera ocasió en què un avió del Govern xinès viola l’espai aeri nipó.

L’incident es va produir al voltant de les 11 del matí hora local, quan un patruller japonès va localitzar un bimotor de vigilància marítima xinès a l’espai aeri nipó i li va demanar que rectifiqué­s el rumb. La tripulació de l’avió s’hi va negar: “Nosaltres estem a l’espai aeri xinès”, van dir. El Japó va respondre amb l’enviament de vuit caces F-15.

Tòquio va protestar formalment davant l’ambaixador xinès. “És extremadam­ent lamentable que s’hagi comès una intrusió al nostre espai aeri d’aquesta forma”, va expressar el portaveu nipó, Osamu Fujimura.

Els seus retrets eren dobles. Es queixava de la transgress­ió aèria, però també de la comesa unes hores abans per quatre patrullere­s xineses, que van entrar a les aigües de les disputades illes Diaoyu/Senkaku a primera hora del matí. Una situació que s’ha repetit una quinzena de vegades els últims tres mesos, des que s’ha agreujat la crisi, a causa que el Japó va nacionalit­zar tres de les cinc illes d’aquest arxipèlag que administra, i que és ric en reserves d’hidrocarbu­rs i recursos pesquers.

La Xina, per la seva part, va treure ferro a l’incident però es va mostrar taxativa en les seves reivindica­cions territoria­ls. El portaveu d’Exteriors, Hong Lei, va instar el Japó a “deixar de cometre il·legalitats”. Va recordar que “les Diaoyu són territori inherent xinès des de temps immemorial­s i és completame­nt normal que un avió nostre les sobrevoli”.

La realitat és que aquest episodi ha arribat en el pitjor moment per al Japó. Les autoritats nipones estan embrancade­s en unes

ORIGEN DE LA CRISI La relació diplomàtic­a ha empitjorat des que Tòquio va nacionalit­zar les illes ESTRATÈGIA DE PEQUÍN La Xina vol asseure el Japó a negociar una solució des d’una posició avantatjos­a

eleccions legislativ­es que se celebraran diumenge i que s’espera que tornin el poder al conservado­r Partit Liberal Democràtic (PLD), que lidera l’ex-primer ministre Shinzo Abe.

Al llarg de la campanya electoral, Abe ha promès adoptar una postura més ferma en el litigi sobre les Diaoyu/Senkaku i ha acusat el governant Partit Democràtic de Yoshihiko Noda de fer una mala gestió diplomàtic­a d’aquesta crisi, la qual cosa, segons la seva opinió, ha envalentit la Xina. I ha promès incrementa­r el pressupost militar.

Els analistes creuen, tanmateix, que poc importa qui guanyi les eleccions. Tots comparteix­en l’anàlisi del professor universita­ri Mitsuyuki Kagami, que diu que la Xina no vol la guerra, sinó pressionar per “fer asseure el Japó a negociar per resoldre aquests conflictes territoria­ls en una situació avantatjos­a”.

 ?? PETER PARKS / AFP ?? Militars xinesos participen a Nanquín en la commemorac­ió de l’aniversari de les matances comeses el 1937 per les tropes japoneses
PETER PARKS / AFP Militars xinesos participen a Nanquín en la commemorac­ió de l’aniversari de les matances comeses el 1937 per les tropes japoneses
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain