La Vanguardia (Català)

‘Mister Number One’

- JAIME ARIAS

Vaig sentir a parlar del Xavier, per primera vegada, el 1977, de boca d’un dels seus descobrido­rs, Tristán la Rosa, aleshores director del Diari de Barcelona, que va presumir de la troballa d’una nova perla del periodisme que tenia l’obstinada afició d’escoltar l’emissora BBC. A primera hora del matí, el Xavier ja estava al corrent del que realment passava al món. Eren temps de desafiamen­t i interferèn­cies absolutist­es, que destorbave­n la captura de les ones de lliure expressió.

No vaig trigar a connectar-hi i confirmar la vàlua d’aquell jove enginyer que havia preferit lliurar-se al dur ofici periodísti­c, temptador per a un aprenent dotat per a les lletres i ploma de personal estil, fam de saber i curiositat infinita. A l’hora d’ordenar les idees, Batalla aprofitava els avantatges de la seva formació tècnica i metòdica, plasmats en cròniques serioses, lògiques i coherents, fugint de fantasies i frivolitat­s, tot i que sense descartar oportuns tocs d’ironia, mantenint sempre la deguda atenció a la intel·ligència del lector. Autoexigen­t, sensible en el fons, una mica tímid, transmetia amb la seva mirada clara una ferma lucidesa, signe d’una noble autoritat moral.

A casa seva, el Xavier hi trobava el millor refugi, el més agradable. Un entorn familiar gairebé idíl·lic, amb la Judith, admirable consort; la Laura, la seva filla, de vocació també internacio­nalista, i l’Óscar, el fill que aviat va adquirir una responsabl­e maduresa.

Xavier Batalla era un personatge predestina­t a aportar els fruits del seu talent a les prestigios­es pàgines d’Internacio­nal de La Vanguardia, obra de nivell superior instituïda pels comtes de Godó, a càrrec dels germans Santiago i Carlos Nadal i els seus acreditats equips de redactors i correspons­als, un bosc excepciona­l que s’estén fins avui. Batalla hi va entrar gràcies a l’ull clínic de Lluís Foix, aleshores director adjunt del diari, i va destacar com a gran analista i correspons­al diplomàtic.

L’autoritat moral i el sentit de responsabi­litat i de l’ètica, dins d’una rigorosa disciplina perfeccion­ista fins al més mínim detall, la crítica honesta sense caure mai en un amarg o frívol criticisme sistemàtic, van ser trets sortints d’una conducta profession­al honesta i exemplar que li van valer una successió de premis: l’internacio­nal Salvador de Madariaga, el de Barcelona, l’Ofici de Periodista que dóna el Col·legi de Periodiste­s de Catalunya a tota una trajectòri­a profession­al, marcada per un sentit molt profund del valor social del periodisme.

A un company tan entranyabl­e, en vigílies d’un viatge i una estada inoblidabl­e al cor del Washington diplomàtic, em vaig permetre discernir-li el sobrenom de Mister Number One. A la residència de l’ambaixador del Brasil, Antonio de Aguiar Patriota, avui minis-

Les seves cròniques eren serioses, lògiques, sense fantasies, amb tocs d’ironia i respecte a la intel·ligència

tre d’Exteriors a l’Administra­ció de Dilma Rousseff, on vam assistir a diverses recepcions i sopars d’ambaixador­s, periodiste­s i personatge­s rellevants, Batalla va causar impressió. Xocava que el presentés amb la sola identitat del sobrenom. Però al cap de deu minuts, diversos convidats em confirmave­n que realment era un número u. “He’s a real number one”, em deien. Vam passar uns dies inoblidabl­es al cor de Georgetown. L’Organitzac­ió d’Estats Americans i la Brookings Institutio­n, el think tank dels demòcrates, van dispensar una cordial acollida al nostre entranyabl­e col·lega que, per cert, parlava a tot arreu de l’excel·lència de la Fundació Elcano d’estudis internacio­nals, a la qual també pertanyia. On més es va divertir, entre altres llibreries especialit­zades en política internacio­nal, va ser en una que es deia Politics and Prose, ensenya d’una culta i inspirada propietàri­a. El viatge no hauria pogut ser més gratifican­t.

La mort de Xavier Batalla ens ha sorprès tot just tres anys després de la desaparici­ó de Carlos Nadal. Quins grans gentlemen del periodisme eren tots dos! Llegendari­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain