La Vanguardia (Català)

“Tenen raó els que creuen que hi ha molta corrupció”

Daniel de Alfonso, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

El magistrat Daniel de Alfonso (Madrid, 1964) fa quinze mesos que és al capdavant de l’Oficina Antifrau de Catalunya, un organisme no polític que lluita contra la corrupció al sector públic, i que és únic en tot l’Estat. Acaba de presentar el baròmetre del 2012 sobre percepció de la corrupció a Catalunya, amb dades eloqüents, com la del 92,8% que pensa que la corrupció és un problema molt o bastant greu. “El futur Govern ha d’escoltar aquest clamor ciutadà”, defensa.

El 79,5% creu que hi ha molta o bastant corrupció, tenen raó o és exagerat? Tenen raó, no pel percentatg­e, que no és el de corrupció, sinó per la percepció: un, dos o tres ja són molts. La corrupció no hauria d’existir.

Escandalit­zen les xifres de diners que es mouen. Les xifres són espectacul­ars, i també els moviments que es fan per ocultar-les. L’Oficina Anti- frau en un any ha actuat sobre 300 milions d’euros, són molts diners, és el muntant sobre contractes, subvencion­s.

Aquests 300 milions, són de comissions, en quants casos? No únicament. És el muntant de corrupció dels assumptes sobre els quals hem actuat, 142 aquest any.

Qui té la responsabi­litat de frenar la corrupció? Tothom, el primer el ciutadà, denunciant tot el que sàpiga. I l’empresari que es veu sotmès al pagament d’una comissió, si no denuncia i paga. Però els responsabl­es últims som nosaltres, l’Oficina Antifrau, en col·laboració amb altres institucio­ns com la Fiscalia o els tribunals. No amago la meva responsabi­litat de descobrir i denunciar la corrupció.

Vostè apel·la al nou Govern, què hauria de fer? Podria fomentar la llei de transparèn­cia, i una que reguli la protecció dels denunciant­s, una altra sobre lobbies, una llei de fundacions, una altra de finançamen­t de partits polítics. I introduir en el sistema educatiu la formació.

El valor de la integritat. És essencial. La corrupció es combat cas a cas, però educant en valors es canvia el sentiment d’un país. Arribar a cotes com Dinamarca o Suècia només s’aconseguei­x canviant hàbits, que es denunciï i que el corrupte senti vergonya de ser-ho.

L’Administra­ció és transparen­t? És de les coses menys transparen­ts que hi ha.

El 97,3% demana una llei de transparèn­cia, és la solució? Sí, que reguli l’accés a les dades, i que l’Oficina Antifrau s’ocupi del control de l’execució de la llei.

La corrupció en els partits és per falta d’una llei de finançamen­t de partits? Sens dubte. Són estructure­s gegantines i necessiten sobreviure, però quan no hi ha transparèn­cia en com obtenen els diners, la corrupció és bufar i fer ampolles.

El 83,7% veu els parlamenta­ris poc o gens compromeso­s en la lluita contra la corrupció. Vostè també ho pensa? Individual­ment sí que estan compromeso­s, però com a grup polític no, aquest és el problema, quan un tercer li explica que “si no, no podrem sobreviure”.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? De Alfonso, al seu despatx, fa quinze mesos que és al capdavant de l’Oficina Antifrau catalana
XAVIER GÓMEZ De Alfonso, al seu despatx, fa quinze mesos que és al capdavant de l’Oficina Antifrau catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain