La Vanguardia (Català)

Els ‘Wertboys’

- Joan-Pere Viladecans

Ala perifèria ja estem acostumats a contemplar el diorama central-centralitz­ador-centralist­a amb una certa perspectiv­a. Tal com s’han de mirar els quadres, uns passos mes enrere. O amb els prismàtics del revés. Un angle visual ideal per seguir, igual que en una tira d’un còmic under

ground, les peripècies del senyor ministre Wert. El personatge en qüestió és un home intel·ligent, demoscòpic, articulist­a, un tertulià busca-raons i amb esgrima. Un jacobí. Un liberal-conservado­r-de-esquerres. Un independen­t del partit que li dóna de menjar... Va treballar en el CIS en la primera etapa d’UCD. O sigui que no és el primer pseudoconv­ers que passava per allà, i el Govern va i el fitxa. Wert té perfil. I està dotat d’un evident ardor guerrer. És d’aquells individus dels que la penya diu: “A aquest paio li va la marxa”. Li dóna un aire d’aquells nens antics que tiraven una bomba fètida a classe i després es burlaven dels qui la malensumav­en. Un ocurrent. Un tronxo? Avui amb prou feines existeixen les bombes fètides, però si lleis i reformes.

I diuen que va per lliure aquest senyor? Que governa per a Madrid? En tot cas, ell és la cara visible d’una minoria profundame­nt ideologitz­ada molt influent en la capital. No ens enganyem, Wert es deu als que exciten la seva incontinèn­cia. La dreta de la dreta. Un ximple útil? Un genuí faesman. Un agitprop de la caverna. Els Wertboys volen canviar la realitat, negar l’evidència, reescriure la història i dir-nos que, nosaltres, tenim la d’ells –els sona?–, la caracterís­tica dels demòcrates a mig coure. Res de nou, ja ho van fer amb la cultura tractant-la d’elitista, i no d’un bé comú. I ara busquen la confrontac­ió entre pares, escolars, universita­ris, professors... Per trencar la cohesió social. Soscavant les arrels d’un idioma, esquelet d’un país, prepolític i transversa­l. I vehicle de civilitat. Civilitzac­ió és exactament democràcia. Tot allò que sigui imposat i dictat, perdonin però és barbàrie i autocràcia. No ens hauria de sorprendre, en el fons hi ha l’origen recurrent de la dreta espanyola –castellana?– que no ha trencat amb el seu passat franquista. La pàtria imposada o el concepte jurídic de la mateixa, fastigueja. Imposa lleis, obligacion­s paralitzan­ts. Avorreix. Ben mirat, a hores d’ara, ja no hauríem de fer massa cas d’aquest tema. No?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain