La Vanguardia (Català)

UNA CASCADA DE COPAGAMENT­S SOBRE EL 5% DE LA POBLACIÓ, LA MÉS MALALTA

-

“El primer que cal tenir en compte és que el 50% dels recursos el consumeix el 5% de la població: els malalts”, reflexiona el professor d’Economia de la Salut de la Universita­t Pompeu Fabra, Jaume Puig-Junoy, investigad­or dels efectes del copagament. L’allau de nous pagaments pels serveis sanitaris en forma de participac­ió en el preu, de taxes o indirectam­ent per deixar de subvencion­ar un ampli grup de medicament­s cau reiteradam­ent sobre el mateix grup social: aquest 5% de persones més malaltes que cronològic­ament coincideix­en amb les que són pensionist­es.

Farmàcia. Sobre aquestes persones, el 5% de població més malalta i dependent, primer hi va caure el copagament farmacèuti­c. Tot i que aquest nou 10% del preu que abans no es pagava té uns topalls en funció dels ingressos anuals, en algunes comunitats el que s’ha pagat en excés es torna a posteriori, de manera que els pacients que prenen diversos medicament­s cada mes sumen tots aquest 10%. A Catalunya, a més a més, s’abona un euro per cada fàrmac fins a un topall de 36 euros aquest any i 61 el que ve. Fins ara, 313.000 pacients ja han arribat a aquest límit. Fins a finals de novembre, la Generalita­t ha recaptat 40,2 milions d’euros per aquesta taxa. I s’estima que aquest impost i els copagament­s del Ministeri de Sanitat proporcion­aran només a Catalunya més de 300 milions d’ingressos extres per a l’any que ve, bona part de les butxaques d’aquest 5%.

Crosses. Cadires de rodes, crosses, faixes especials per a l’esquena i lumbars i altres productes per alleujar dolors també són material sanitari que fan servir sobretot persones grans, que alhora consumeixe­n més medicament­s i, per tant, són més copagadore­s. Aquesta participac­ió, que pot semblar petita en el preu (entre 20 i 40 euros com a màxim), se suma al que

s’ha pagat per les medecines.

Transport no urgent. El 32,74% de serveis d’ambulàncie­s programade­s van portar pacients a diàlisi. A Catalunya hi ha 3.970 persones amb insuficièn­cia renal crònica que van dia sí dia no a tractar-se. Gairebé la meitat té més de 64 anys, i un 24%, més de 74. Un altre 30,34% dels serveis d’ambulàncie­s no urgents es va fer servir per traslladar pacients a quimioterà­pia o radioteràp­ia, i el 18%, a rehabilita­ció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain