La Vanguardia (Català)

Espanya guanya deu anys d’esperança de vida en quatre dècades

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Espanya és un dels països del món on es viu més i millor –o almenys s’hi vivia al 2010–, segons els indicadors de salut analitzats en el macroestud­i Impacte global de les malalties. Impulsat pel Banc Mundial i liderat des de la Universita­t de Washington (EUA), l’estudi s’ha fet amb l’objectiu de guiar les decisions de les autoritats sanitàries tant a escala local com global. Els resultats, presentats ahir després de cinc anys de treball amb la participac­ió de 486 investigad­ors de cinquanta països, descriuen amb una precisió sense precedents la distribuci­ó mundial de les principals malalties i causes de mort.

En el cas concret d’Espanya, l’esperança de vida ha augmentat gairebé deu anys en quatre dècades, segons els resultats presentats ahir a la revista mèdica The Lancet.

La població femenina, amb una esperança de vida de 84,2 anys el 2010, se situa en sisena posició mundial al rànquing de la longevitat. Aquest resultat representa un augment de 9,6 anys respecte dels 74,6 anys d’esperança de vida registrats el 1970, i una millora d’onze posicions des del 17è lloc que ocupava llavors Espanya al rànquing.

Quan s’analitza l’esperança de vida amb bona salut –és a dir, descomptan­t els anys viscuts amb malaltia o amb seqüeles d’accidents–, les dones espanyoles pugen a la primera posició europea i tercera mundial, superades només per les del Japó i Corea del Sud.

Els homes, per la seva banda, amb una esperança de vida de 78,4 anys el 2010, ocupen el lloc número 13 al rànquing mundial de longevitat i pugen fins a la quarta posició quan s’analitza l’esperança de vida amb bona salut. Respecte del 1970, han guanyat 9,4 anys de longevitat.

A nivell global, l’estudi mostra com han augmentat tant l’esperança de vida com el nombre d’anys que es viuen sense tenir una bona salut. La hipertensi­ó, el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol són, per aquest ordre, els tres factors que més contribuei­xen al nombre d’anys viscuts amb mala salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain