La Vanguardia (Català)

“A favor del català i contra les retallades”

Unes 4.000 persones es manifesten a Barcelona contra la reforma educativa

- JOSEP PLAYÀ MASET

El cansament per la repetició de les concentrac­ions i vagues; l’època nadalenca i el fred al carrer, i la càrrega ideològica de la reforma del ministre Wert, molt focalitzad­a en l’assumpte del català, són alguns dels arguments que utilitzave­n els portaveus de la comunitat educativa catalana per justificar la baixa participac­ió en la manifestac­ió d’ahir. Unes quatre mil persones van desfilar a les sis del vespre des de la plaça Universita­t fins a la plaça Sant Jaume per mostrar el seu rebuig a l’avantproje­cte de llei de millora de la qualitat educativa i a les retallades pressupost­àries, i també per defensar la llengua catalana.

La manifestac­ió d’ahir estava convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), en el qual s’integren els sindicats de professors i estudiants i les associacio­ns de pares, i estava encapçalad­a per una pancarta amb el lema: “Per la cohesió social, ni Lomce ni retallades”. Van omplir justet la plaça Sant Jaume, tot i que hi ajudaven el pessebre de l’Ajuntament i una trobada de la comunitat jueva que commemorav­a en una cantonada la festa de les lluminàrie­s. Pocs dirigents polítics, excepte Joan Herrera (ICV) i Jaume Collboni (PSC), i notòries absències, com la d’ERC. En canvi, en la concentrac­ió de dilluns, convocada per Somescola.cat en defensa de la llengua catalana, el protagonis­me va ser d’entitats com Òmnium Cultural, l’Institut d’Estudis Catalans o la Plataforma per la Llengua. Hi van ser tots els partits, des d’Unió fins a la CUP, tret del PP i Ciutadans. La plaça va estar atapeïda i una àmplia representa­ció va ser rebuda al Palau de la Generalita­t pel president Artur Mas i els consellers Rigau, Homs i Mascarell. Ahir va ser el cap de gabinet de la secretaria de Govern qui va rebre el president de la Fapac, Àlex Castillo, i el representa­nt dels Moviments de Renovació Pedagògica, Jaume Aguilar. Dilluns predominav­en les banderes independen­tistes; ahir, les pancartes contra les retallades. Fa quatre dies no es veien ni banderes comunistes ni republican­es; ahir, tot i que poques, onejaven al costat de pancartes contra el ministre Wert i la consellera Rigau.

Un dels cartells més sol·licitats era un que repartia la plataforma d’interins, substituts i aturats de CC.OO. que deia: “Si Cesc fos mestre, el Barça jugaria amb 10 les properes dues setmanes”. Era una al·lusió a la lesió del futbolista i al fet que les substituci­ons de docents no es fa en els primers 15 dies de baixa. Els militants de la CGT, per la seva banda, cridaven: “No pagarem el vostre deute amb la nostra educació”.

La secretària general d’ensenyamen­t de CC.OO., Montse Ros, va explicar: “Estem davant una reforma que es basa en la segregació, per itineraris, per religió, per sexe, per llengua, i que afavoreix l’educació privada i la centralitz­ació”. Rosa Cañadell, portaveu d’Ustec, va assegurar que “la Generalita­t defensa només la llengua però no els recursos”. A la resta d’Espanya hi va haver altres manifestac­ions; les més nombroses van ser les de Madrid i València.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els manifestan­ts durant el recorregut d’ahir des de la plaça Universita­t fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona
ÀLEX GARCIA Els manifestan­ts durant el recorregut d’ahir des de la plaça Universita­t fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain