La Vanguardia (Català)

Divuit milions de pobres?

Intermón alerta d’una societat més desigual si segueixen les retallades

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Països de l’Amèrica Llatina i de l’est de l’Àsia van necessitar fins a 25 anys per recuperar un cert benestar després de les retallades aplicades durant les dècades dels vuitanta i noranta del segle passat. A Espanya li passarà una cosa similar: trigarà entre 20 i 30 anys a tornar a gaudir del nivell de vida que te- nia abans del 2008 si persisteix­en les reduccions dels recursos destinats a prestacion­s socials. Aquesta és la conclusió de l’informe Crisi, desigualta­t i pobresa, presentat ahir per Intermón Oxfam. Aquesta oenagé va alertar que si continuen les polítiques d’austeritat, “d’aquí a una dècada, a Espanya, el nombre de persones pobres arribarà als 18 milions, un 38% de la població”.

Teresa Cavero, responsabl­e d’investigac­ions d’Intermón Oxfam i autora de l’informe, explica que aquestes xifres resulten de projectar la tendència dels últims anys (12,7 milions de pobres ara i 10,6, el 2008) en la pròxima dècada i de l’anàlisi de l’impacte que van tenir “els ajustos econòmics i les polítiques antisocial­s a l’Amèrica Llatina i l’est de l’Àsia”. L’informe considera que les receptes aplicades en aquests continents i les que s’imposen ara a Espanya són similars: “La reducció del dèficit i el sanejament de la banca mitjançant la injecció de fons públics finançats a costa d’un deute desorbitat, un model d’austeritat que no genera creixement”. I el que és pitjor, segons el parer de Cavero, una fórmula que provoca l’augment de les desigualta­ts. “D’aquí a una dècada, el 20% de les persones més riques podria tenir uns ingressos 15 vegades superiors al 20% de les més pobres; ara la diferència és de 7,5 vegades més, i el 2008, de 5,2 vegades”, apunta Cavero.

Les alternativ­es que planteja Intermón Oxfam són activar una taxa a les transaccio­ns financeres internacio­nals i perseguir l’eva- sió d’impostos, que, segons precisa Cavero, es tradueix en la desviació de 88.000 milions d’euros cada any a paradisos fiscals des d’Espanya. “Si ens referim a tot el món, són 3,1 bilions de dòlars, 70 vegades el PIB mundial”, afegeix l’autora d’aquest treball, en el qual també se suggereix retallar les subvencion­s a les autopistes, a oligopolis industrial­s i agraris i a la indústria armamentís­tica a càrrec de la despesa militar. Una taxa a les transaccio­ns financeres permetria ingressar a Espanya 13,7 milions d’euros cada dia, una xifra amb la qual es podrien atendre 240.000 persones del Sahel que passen gana, segons calcula aquesta oenagé.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain