La Vanguardia (Català)

Wert i Rigau escenifiqu­en les diferèncie­s per la nova llei educativa

Primera reunió en la qual tots dos polítics dialoguen a fons sobre la Lomce

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Malgrat l’hora intempesti­va de la reunió (va començar a dos quarts de vuit del vespre) i de la durada (unes dues hores i mitja) els fruits de la reunió entre el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, i la consellera en funcions d’Ensenyamen­t, Irene Rigau, van resultar impercepti­bles. Wert i Rigau van constatar que les seves posicions no s’havien acostat ni un mil·límetre.

“En cap moment no ens ha fet la sensació que acostàvem posicions”, va admetre la consellera a la premsa. Segons les seves pròpies explicacio­ns, la trobada va servir perquè tant el ministre d’Educació –acompanyat per la secretària d’Estat, Montserrat Gomendio– com els representa­nts de la Generalita­t intercanvi­essin les seves opinions i els documents jurídics que avalen les diferents posicions. “Hi ha hagut diàleg, diàleg serè, però no acords”, va assenyalar.

Rigau va recalcar que han tornat a demanar la retirada dels apartats que tenen a veure amb les llengües cooficials, encara que en aquesta ocasió venia avalada pel mandat que va sortir dimecres de la cimera política de suport al sistema d’immersió lingüístic­a català.

La consellera va explicar a més a més que han expressat davant Educació el seu absolut desacord amb la nova distribuci­ó de competènci­es, sobretot en el que té a veure amb les revàlides i l’assumpció per part de l’Administra­ció central del 100% dels continguts de les matèries troncals (la majoria). Rigau ho va qualificar d’una “homogeneït­zació curricular”.

Sobre el castellà, la consellera va afirmar que amb l’obligació de pagar una escola privada per als fills de famílies que no vulguin educar-se en català el que pretén el Govern espanyol és “empenye’ls” a fer escoles que separin els alumnes per raó de llengua. Rigau va confirmar que té previst anar a la conferènci­a sectorial del proper dia 19, en la qual amb tota probabilit­at es donarà llum verda a l’avantproje­cte de la Lomce.

Al seu torn, el ministre Wert va afirmar que manté la “distància” amb Rigau sobre el tractament del català en la reforma educativa i les competènci­es autonòmiqu­es. “No hi ha hagut aproximaci­ó ni avenços materials, però continuem compromeso­s a continuar parlant per aconseguir al-

Irene Rigau: “En cap moment no ens ha fet la sensació que acòstavem posicions”

gun acord”, va indicar el titular d’Educació a la roda de premsa posterior a la trobada.

Va ser la secretària d’Estat d’Educació, Formació Profession­al i Universita­ts, Montserrat Gomendio, la que es va reunir amb Rigau durant les dues hores i mitja que va durar la trobada. Wert s’hi va incorporar al final, ja que estava presidint una reunió del Patronat de la Universita­t Internacio­nal Menéndez Pelayo.

 ?? DANI DUCH ?? La consellera Rigau, abans de la reunió, amb integrants del seu equip de la conselleri­a
DANI DUCH La consellera Rigau, abans de la reunió, amb integrants del seu equip de la conselleri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain