La Vanguardia (Català)

Les observacio­ns del Hubble s’acosten a l’origen del cosmos

El telescopi espacial capta les galàxies més llunyanes

- JOSEP CORBELLA

Són set taques diminutes en una fotografia laboriosam­ent captada per una càmera del telescopi espacial Hubble al llarg de més de cent hores d’exposició. A primera vista no s’hi distingeix gran cosa; apareixen com estructure­s borroses en imatges pixelades. Però, realment, aquestes set petites taques són galàxies enormes formades per milions d’estrelles; són els astres més llunyans i antics que s’han pogut observar fins ara. El descobrime­nt, presentat dimecres per la NASA, obre una finestra a una època de la primera infantesa de l’univers que és clau per comprendre’n l’evolució posterior.

La llum de la galàxia més antiga de totes procedeix d’una època en què només havien transcorre­gut 380 milions d’anys des del big bang. L’univers, per tant, només tenia un 3% de la seva edat actual.

“Són imatges de l’univers nounat”, ha afirmat en declaracio­ns recollides per la BBC John Grunsfeld, astrofísic i astronauta que va volar en tres ocasions al telescopi Hubble i que actualment és director adjunt de ciència de la NASA. “Ens ofereixen una visió del que va passar en els primers temps de l’univers. Es tracta d’una època en què l’univers era ple d’hidrogen i va començar a crear les estrelles i galàxies que van fabricar els elements químics amb què estem formats”.

Tot i que la imatge d’aquestes galàxies tan llunyanes no és de les més boniques que ha ofert el Hubble, és una de les que tenen més interès científic. La imatge, anomenada Camp Ultraprofu­nd del Hubble, s’ha pogut captar amb una càmera instal·lada en l’última missió de reparació i renova- ció del telescopi espacial, el 2009. Aquesta imatge és una continuaci­ó de l’anomenat Camp Profund del Hubble, que s’havia captat anteriorme­nt amb una càmera no tan potent. El Camp Profund va permetre explorar una època de la història còsmica que no havia estat possible observar abans i es considera l’aportació científica més important del Hubble.

El nou Camp Ultraprofu­nd observa la mateixa regió del cel en la constel·lació de Fórnax –que es veu des de l’hemisferi sud–. Però, com que s’ha captat amb una càmera més potent, la nova imatge revela objectes més tènues i, consegüent­ment, més llunyans i més antics.

“L’objecte més llunyà és interessan­t, tot i que és el cens, el conjunt dels set objectes, el que ens indica com era la població d’objectes” en aquella era, va declarar Richard Ellis, director de la investigac­ió de l’Institut Tecnològic de Califòrnia, en una roda de premsa transmesa per internet.

Totes set galàxies correspone­n a l’època anomenada de reionitzac­ió de l’univers, quan la radiació ultraviola­da va separar els protons i els elecctrons dels àtoms. Es tracta d’una època de transició crucial en la història còsmica –fins ara s’havia investigat sobretot amb estudis teòrics– que ara les imatges del Hubble permeten investigar amb observacio­ns directes.

 ?? TELESCOPI ESPACIAL HUBBLE ?? El Camp Ultraprofu­nd. La imatge del Hubble mostra centenars de galàxies; algunes de les més tènues (dreta) són les més llunyanes i antigues que s’han descobert
TELESCOPI ESPACIAL HUBBLE El Camp Ultraprofu­nd. La imatge del Hubble mostra centenars de galàxies; algunes de les més tènues (dreta) són les més llunyanes i antigues que s’han descobert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain