La Vanguardia (Català)

‘La Marató’, contra el càncer

El programa solidari de TV3 tindrà lloc diumenge

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Darrere de les 15 hores de televisió en directe que diumenge ocuparan la 21 edició de La Marató de TV3 hi ha una multitud d’històries humanes plenes de patiment i esperança. La tradiciona­l cita solidària nadalenca de la cadena pública es dedicarà –com el 1994 i el 2004– a recaptar fons per a la investigac­ió contra el càncer, la principal causa de mort de les persones entre els 35 i els 70 anys.

Ariadna Oltra i Òscar Dalmau conduiran des de les deu del matí i fins a la una de la matinada una Marató que espera arribar a èxits precedents. Des del 1992, La Marató ha recaptat 106,6 milions d’euros per finançar 565 projectes d’investigac­ió. L’edició de l’any passat del macroprogr­ama solidari, dedicada a la regeneraci­ó i trasplanta­ment d’òrgans i teixits, va recaptar més de 8,9 milions d’euros.

El director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, recorda que “amb aquests diners se salven vides” i destaca que és un programa que “ha traspassat els límits de TV3 i s’ha convertit en un projecte de país”.

Aquesta edició, dedicada a la lluita contra el càncer, té un significat­iu element gràfic, una coma, que representa que el càncer només ha de ser una pausa en la vida d’una persona, mai un final. El lema de La Marató és “La mort hauria de ser el final de la vida. El càncer, no”. En els darrers anys, la investigac­ió ha obert noves vies per al tractament i la curació del càncer. El repte és aconseguir que deixi de ser una malaltia mortal per convertir-se en guarible o crònica.

Una trentena de persones –entre les quals hi ha famosos com l’entrenador del FC Barcelona, Ti- to Vilanova; l’actor Pep Anton Muñoz, o el periodista Iñaki Gabilondo– explicaran davant les càmeres les seves experiènci­es personals amb la malaltia, que han superat. A més a més, parlaran els metges i investigad­ors, com el doctor Josep Baselga, un dels grans especialis­tes mundials en la investigac­ió contra el càncer.

Les actuacions aniran a càrrec d’Estopa, Loquillo, Alejandro Sanz, Lídia Pujol, Roger Mar- garit, Txarango, Menaix a Truà/ Glaucs, Ocumé, Amelie, Blaumut, Tamara y Moncho, Joan Chamorro Quintet & Andrea Motis, La Pegatina, Cybertron, Joan Pera, Tricicle, IT Dansa, Sacude, Always Drinking Marching Band i Black Quality i Mini Littles Quality, dos grups (un de juvenil i un altre d’infantil) de hip-hop i funky de Sant Adrià del Besós.

La Marató donarà reflex a una part de les més de 2.000 activitats que se celebraran arreu de Catalunya per col·laborar amb la recaptació de fons. El telèfon de La Marató serà el 905 11 50 50. A més a més, es podran fer donacions als caixers ServiCaixa, per internet (tv3.cat/marato) i mitjançant aplicacion­s per als mòbils iPhone i Android.

Com en altres edicions, Catalunya Ràdio col·labora amb La Marató amb una edició especial del programa El suplement, que condueix Sílvia Cóppulo, Es farà diumenge de les 8 h a les 13 h.

IX CONCURS BÍBLIC ORGANITZAT PER ‘LA VANGUARDIA’ I LA PASTORAL UNIVERSITÀ­RIA-ARQUEBISBA­T DE BARCELONA

 ?? TVC ?? Òscar Dalmau i Ariadna Oltra presentara­n La Marató
TVC Òscar Dalmau i Ariadna Oltra presentara­n La Marató

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain