La Vanguardia (Català)

Operació Fred més àmplia a Barcelona

L’operatiu s’activarà amb 5 graus

- LLUÍS SIERRA Barcelona

L’operació Fred, que normalment s’activava quan es preveien zero graus de temperatur­a a Barcelona, s’ampliarà, de manera que aquest servei d’alberg nocturn d’urgència es posarà en marxa quan la previsió sigui de fred però no tant. N’hi haurà prou amb la previsió de cinc graus centígrads per oferir llit els que dormen al carrer.

La norma dels zero graus, de fet, ja es va flexibilit­zar el febrer d’aquest any, quan l’operació Fred es va activar durant 13 dies consecutiu­s. Va començar amb temperatur­es sota zero, però quan va remetre el fred i ja es registrave­n temperatur­es positives, es va decidir mantenir el dispositiu uns dies. Ahir la regidora de Qualitat de Vida, Maite Fandos, va informar del nou protocol que s’aplicarà així que arribi la pròxima onada de fred.

D’aquesta manera, el que era una excepció es convertirà en regla. De totes maneres, el dispositiu de l’operació no serà el mateix quan la temperatur­a estigui per sobre dels zero graus. En aquests casos, quan la previsió sigui de cinc graus o menys, s’obrirà el centre d’acolliment d’emergèncie­s de Sant Andreu. Allà hi ha 70 places disponible­s, a més d’un servei de roba i dutxes. Els acollits reben un sopar i es compta també amb un servei d’atenció psicosocia­l.

En aquest primer nivell de l’operació Fred ampliada no s’augmentarà el personal municipal sobre el terreny. Seran els educadors i empleats de serveis socials que habitualme­nt són al carrer, així com la Guàrdia Urba- na, els que oferiran allotjamen­t als que dormen a la via pública i jardins i parcs de la ciutat.

El segon nivell de l’operació Fred serà similar al que s’aplica des de fa anys davant la previsió de temperatur­es per sota dels ze- ro graus o de nevada. En aquests casos es posa en marxa un operatiu més gran, amb l’epicentre coordinado­r al centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials (CUESB) del carrer Comerç. Els equips d’emergèncie­s, junt amb perso- nal de la Creu Roja, recorren els llocs de tota la ciutat on saben que dormen indigents per oferir-los l’allotjamen­t i acompanyar-los personalme­nt fins a l’alberg. En la pròxima operació Fred entrarà en servei a més, un nou equipament a Ciutat Vella, a prop de la Rambla, amb 60 llits disponible­s. Com a Sant Andreu, el nombre de llits és ampliable. Sota zero, s’activa també un conveni amb hotels per disposar de més llits si cal, i es reforça el servei de teleassist­ència per fer un seguiment més detallat de persones grans que puguin ser més vulnerable­s per una onada de fred.

L’última operació Fred, el febrer del 2012, va donar empara a 423 persones, que van sumar 1.838 pernoctaci­ons durant 13 jornades consecutiv­es. Bona part dels indigents a qui se’ls va oferir allotjamen­t el van refusar, com sol passar: moltes d’aquestes persones (algunes sense documentac­ió en regla) desconfien d’acudir a qualsevol instància oficial. En aquells 13 dies, i gràcies a la difu-

La darrera actuació a Barcelona va donar allotjamen­t a 423 persones durant 13 dies

sió que es va fer de l’operació, el CUESB va rebre moltes trucades de veïns que avisaven d’on hi havia gent dormint al carrer, per tal que els serveis d’emergèncie­s els anessin a buscar..

Les 423 persones acollides al febrer signifique­n una mica més de la meitat de les aproximada­ment 800 persones (xifra variable, que sol créixer en època estival) que dormen al carrer a Barcelona. Els que no tenen casa són molts més, unes 2.800 persones, segons dades d’abril del 2012. S’hi compten unes 800 persones que en grups familiars estan en assentamen­ts (antigues fàbriques, barraques...) i més de 1.200 en pisos d’inclusió, albergs, o pensions a càrrec de l’administra­ció pública o d’entitats socials.

 ?? ÀLEX GARCÍA ?? Habitualme­nt dormen als carrers barcelonin­s unes 800 persones
ÀLEX GARCÍA Habitualme­nt dormen als carrers barcelonin­s unes 800 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain