La Vanguardia (Català)

‘Lincoln’, cap als Globus

El film de Spielberg, clar favorit als premis de la premsa estrangera

- GABRIEL LERMAN

Tot i que fins a la setmana passada les grans favorites per a l’Oscar eren Amour, de Michael Haneke, i La noche más oscura, de Kathryn Bigelow, amb l’anunci, dijous a la matinada, de les nominacion­s als Globus d’Or va quedar clar que, malgrat que aquestes dues pel·lícules formen part de la llista, Lincoln té moltes més possibilit­ats de ser la que s’emporti totes les estatuetes daurades. En efecte, el film de Steven Spielberg (que va sumar l’onzena candidatur­a com a millor director) encapçala la relació de nominacion­s amb set, seguit per Argo i Django desencaden­ado, amb cinc. Los miserables, El lado bueno de las cosas i La noche más oscura n’acumulen quatre cadascuna. Com una veritable curiositat, la tèbia-

Naomi Watts aspira al premi com a millor actriu dramàtica pel film ‘Lo imposible’

ment rebuda La pesca del salmón en Yemen va empatar a tres amb les aplaudides The master i La vida de Pi, cosa que va col·locar a la llista de candidats a millor actor de comèdia Ewan McGregor, que en canvi va ser ignorat per Lo imposible. La pel·lícula de Bayona, que es va presentar fa un parell de dies a Hollywood, només va obtenir una nominació, a millor actriu dramàtica per a Naomi Watts.

L’entusiasme per Lincoln entre els que voten el segon premi més important de Hollywood reflecteix el que van demostrar tot just unes hores abans els que nominen en els guardons del Sindicat d’Actors i en els Critics Choice, atorgats per un grup de periodiste­s de ràdio, televisió i internet. En aquest últim cas, la pel·lícula de Spielberg va establir un rècord històric en ser nominada en tretze categories. La veritat és que tots han coincidit a col·locar Daniel Day-Lewis al capdavant de la contesa com a millor actor. Als Globus d’Or, que tenen una categoria per a drama i una altra per a comèdia o musical, les coincidènc­ies continuen amb Denzel Washington per Flight i John Hawkes, el protagonis­ta de Las sesiones, als quals es van afegir Richard Gere per El fraude i Joaquin Phoenix per The master. Dos altres favorits del Sindicat d’Actors, Bradley Cooper per El lado bueno... i Hugh Jackman per Los miserables, encapçalen la llista de millor intèrpret de comèdia o musical, acompanyat­s per McGregor, Bill Murray per Hyde Park on Hudson i Jack Black per Bernie.

Quant a les actrius, a banda de Watts, van ser nominades en la categoria dramàtica la favorita Jessica Chastain a La noche..., Marion Cotillard per De óxido y hueso, Helen Mirren per Hitch-

Meryl Streep s’anota la 27a nominació per la interpreta­ció a ‘Si de verdad quieres’

cock i Rachel Weisz per The deep blue sea. En comèdia o musical, Meryl Streep es va anotar la seva nominació número 27 per Si de verdad quieres, acompanyad­a de Jennifer Lawrence per El lado bueno..., Judi Dench per El exótico hotel Marigold, Emily Blunt per La pesca... i Maggie Smith pel film que marca el debut com a director de Dustin Hoffman, El cuarteto.

Francesos i danesos van monopolitz­ar la categoria de millor pel·lícula estrangera, ja que van ser nominades Intocable, d’Olivier Nakache i Eric Toledano; Amour, de Haneke (coproducci­ó amb Àustria); De óxido y hueso (coproducci­ó amb Bèlgica), de Jacques Audiard, per França; i Un asunto real, de Nicolas Arcel, i Kon-Tiki, de Joachim Rønning i Espen Sandberg, per Dinamarca, tot i que en aquest últim cas és una coproducci­ó amb Noruega. D’aquestes, només De óxido y hueso no competeix per l’Oscar.

 ?? DAVID JAMES / AP ?? Daniel Day-Lewis, en un dels moments de la pel·lícula Lincoln
DAVID JAMES / AP Daniel Day-Lewis, en un dels moments de la pel·lícula Lincoln
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain