La Vanguardia (Català)

Salsa bearnesa

-

Abandonant París per la Porte Maillot s’arriba a Neuilly-sur-Seine i, uns quilòmetre­s més enllà, a Saint-Germain-en-Laye. Aquesta apartada ciutat deu la seva notabilita­t en termes gastronòmi­cs al ministre de la Guerra de Lluís XVI, el comte de Saint-Germain, gran gurmet però pèssim ministre. Els seus xefs van inventar les patates suflés o el potatge Saint Germain, però sobretot van donar a conèixer la salsa bearnesa.

Segons tots els indicis, la recep- ta provenia de temps anterior i havia estat trobada en un tractat culinari del final del Renaixemen­t. Perfeccion­ada i difosa posteriorm­ent pel xef del Pavillon Henri IV, aquesta preparació sempre ha estat reivindica­da pels bearnesos, que la solen utilitzar per acompanyar tota mena de rostits de carn.

La salsa bearnesa constituei­x una de les quatre salses principals basades en el rovell d’ou del receptari clàssic francès del segle XIX.

L’essència d’aquesta preparació tan singular consisteix a re- duir, afegint-hi vinagre i vi blanc, una bona quantitat d’escalunyes picades, estragó i julivert. Al contingut s’hi barregen els rovells d’ou, sempre coent-ho al bany maria a foc molt lent i treballant la massa amb espàtules, i, finalment, un rajolí d’oli i una mica d’aigua, fins que s’aconseguei­x la consistènc­ia desitjada. Abans de servir, s’hi incorpora estragó i julivert acabats de picar.

Part fonamental als receptaris dels grans restaurant­s clàssics francesos i espanyols de la meitat del segle XX, la salsa bearnesa ha desaparegu­t lamentable­ment de la majoria de les cartes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain