La Vanguardia (Català)

Vins negres de la Toscana (18)

-

Tal com anunciàvem la setmana passada, el clima s’erigeix en l’element clau que confereix a la zona de Brunello di Montalcino unes condicions particular­ment avantatjos­es per a la viticultur­a. Montalcino és amb prou feines a quaranta quilòmetre­s al sud de Siena, però en aquesta curta distància s’observa amb nitidesa el pas del clima continenta­l més humit i fred de l’àrea de Chianti Classico a un entorn més sec i càlid. De fet, es tracta de la DOCG (recordem, el més alt esglaó dins de les denominaci­ons d’origen italianes) més àrida de tota la Toscana, amb una pluviometr­ia entorn dels 650 mm per any.

S’hi afegeix l’efecte beneficiós de les brises mediterràn­ies del sud-oest, vents suaus que superen sense gaires dificultat­s la configurac­ió superficia­l del terreny i que no només refresquen les temperatur­es, cosa que contribuei­x a un procés de maduració més llarg i progressiu, sinó que també aporten una ventilació eficaç contra el risc d’atacs fúngics.

Aquest clima privilegia­t fa que el raïm de Sangiovese assoleixi en aquestes terres el seu màxim grau de maduresa i de concentrac­ió de compostos aromàtics i gustatius, i doni lloc a vins que superen sense problemes els 14 graus d’alcohol, però que, sempre que el vigneron no s’excedeixi en el seu intervenci­onisme, presenten una molt noble harmonia.

Al clima s’hi afegeix un altre factor que resulta molt important per acabar d’entendre el perquè de la concentrac­ió, força i expressivi­tat d’aquests vins: la naturalesa dels seus sòls. Ens hi referirem la setmana que ve.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain