La Vanguardia (Català)

Contra les dificultat­s

- LLÀTZER MOIX

De vegades els projectes que han de superar moltes constricci­ons arriben a una solució més feliç que d’altres que neixen amb plena llibertat. Per exemple, l’Aulari III de la Universita­t d’Alacant, obra ja clàssica de Javier García Solera. Situada al racó menys afavorit del campus, entre aparcament­s d’automòbils, i construït respectant els pilars d’uns magatzems que havien d’ocupar el solar, aquesta obra és un prodigi de relació interior-exterior i una autèntica festa espacial, gràcies als seus set volums flotants, entre arbres, travessats per un únic i agradable corredor: un passeig arquitectò­nic que podria durar molt i molt sense cansar.

García Solera va tornar a desafiar els contratemp­s a l’Edifici Marsamar, que ha entrat en servei aquesta tardor. L’encàrrec consistia aquí a assumir una obra d’un altre, quan aquesta ja tenia construïde­s tres plantes subterràni­es i una en superfície, i convertir-la en una cosa una mica mi- llor del que havia de ser. L’arquitecte va aconseguir convèncer el promotor –primer miracle– que havia de demolir part de la planta baixa, cedir molts metres de superfície per obrir una plaça i guanyar espai públic. Després va col·locar la seva construcci­ó sobre el sòcol restant i –segon miracle– va definir un edifici de corbes amables, revestit amb vidre i metall, materials que García Solera va treballar amb molt d’afany i delicadesa buscant la lleugeresa. I, de fet, la va trobar.

A la seu i centre de formació de la Federació d’Empresaris del Metall de la Província d’Alacant (Fempa), obra conclosa fa dos anys, García Solera s’havia d’enfrontar també a algunes dificultat­s de sortida: construir en un solar d’un desnivell molt fort, situat en un polígon industrial d’arquitectu­ra trista i/o desafortun­ada; verbigràci­a, una torre veïna inspirada –mal inspirada– per la demolida Pagoda de Miguel Fisac a Madrid. El primer problema el va resoldre encaixant amb molta habilitat un programa complex: sis tallers de formació amb accés per un nivell inferior, i un bloc més representa­tiu, per a oficines, aules i auditori, situat a sobre dels tallers esmentats, amb accés per un nivell superior. L’arquitecte va optar aquí per les seves caracterís­tiques formes simples i rectilínie­s, buscant transparèn­cies generoses que permeten vistes al mar i proposant un voladís notable. La distribuci­ó en planta és un exemple de senzillesa i bon sentit. L’ús que es fa dels materials metàl·lics, a tall de paviments o revestimen­ts de murs, és encertat i molt oportú, atés el perfil profession­al del client. I alguns elements en coberta, com ara els còdols o l’herba artificial, actuen a tall de contrapunt­s de la simfonia metàl·lica que és la resta de l’edifici. En suma, estem parlant d’una obra funcional, de formes netes i esveltes, que contrasta i es distingeix en un entorn industrial de poc interès. Una altra prova reeixida d’arquitectu­ra que agafa volada quan s’enfronta a les dificultat­s.

 ?? JOAN ROIG ?? Seu de la Fempa al polígon Agua Amarga, a Alacant
JOAN ROIG Seu de la Fempa al polígon Agua Amarga, a Alacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain