La Vanguardia (Català)

Extraterre­stres i Guerra Civil

- LLUÍS BONET MOJICA

Imprevisib­le com de costum, el cineasta barceloní Óscar Aibar salta d’El gran Vázquez a una crònica rústica ambientada durant la Guerra Civil. Si aquella tragicomèd­ia sobre Manuel Vázquez, creador de les historiete­s de les germanes Gilda o la família Cebolleta aportaven una jocosa recreació del franquisme de còmic en el qual Barcelona es trobava immersa llavors, El bosc guarda evidents connexions amb altres pel·lícules seves com Atolladero i Platillos volantes.

El bosc parteix d’un relat d’Albert Sánchez Piñol, inclòs a Les edats d’or, que el mateix autor ha transforma­t en guió. Un guió, reconeixen Aibar i Piñol, es- crit i reescrit vint vegades. Procuren evadir-se dels tòpics del cinema sobre la Guerra Civil en aquesta història centrada en una família del Matarranya (franja de Ponent), que viu en una masia a prop de la qual apareixen uns misterioso­s llums que semblen que transporte­n a un altre món.

Quan el 1936 es desencaden­a el terrible conflicte bèl·lic, els anarquiste­s prenen el poder a la petita localitat i acusen de feixista el jove propietari de la masia. Aquest ha de desaparèix­er i tot queda a càrrec de la seva esposa, que amb freqüència es veu exposada a l’espoli practicat per alguns i al setge amorós d’un vell amic de la infantesa.

Al contrari del que acostuma a passar en el cinema emmarcat en la mateixa època històrica, El bosc no pren partit a l’hora de descriure les misèries dels dos bàndols i l’infame oportunism­e dels qui s’aprofiten de qualsevol situació límit. Però, abans que res, és una pel·lícula sobre l’amor i la supervivèn­cia, elements narrats mitjançant sòlides imatges i una molt bona ambientaci­ó.

Malgrat tot, els elements sobrenatur­als de vegades desvirtuen el poderós entramat humà. Especialme­nt en un final que pretén ser hilarant en la seva aproximaci­ó a la ciència-ficció, que sembla que tant fascina Aibar. Es pot destacar la feina de Molins i la convicció habitual de Brendemühl, a qui pròximamen­t veurem com a Mengele en una pel·lícula de Lucía Puenzo.

 ?? FAUSTO PRODUCCION­ES/TV3/TVE ?? Pere Ponce
FAUSTO PRODUCCION­ES/TV3/TVE Pere Ponce

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain