La Vanguardia (Català)

El Govern espanyol obté el capital necessari per al banc dolent

Els fins a 2.100 milions de fons privats compromeso­s deixen el FROB com a minoritari

- LALO AGUSTINA Madrid

La societat de gestió d’actius (Sareb) o banc dolent que ha creat el Govern espanyol per eliminar el risc immobiliar­i de les entitats nacionalit­zades i totes les altres que rebran ajuts va tancar ahir de matinada una ampliació de capital que suposarà l’entrada de 1.720 milions d’euros procedents de cinc entitats. Aquesta xifra podria pujar fins als 2.100 milions d’euros al febrer, en cas que l’Executiu no trobi altres socis que li permetin arribar als 2.600 milions, que és la part de capital privat requerit.

Gràcies a les aportacion­s del Santander, Caixa Bank, el Sabadell, el Popular i Kutxabank, el Govern aconseguir­à el seu objectiu; és a dir, que el Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB), de titularita­t pública, es quedi com a minoritari en el capital social –amb fins a 2.400 milions– i el seu deute no es consolidi amb el de l’Estat, ja molt voluminós. El Govern ha disposat de l’ajuda de la consultora Alvarez & Marsal en el disseny del banc dolent, i del despatx Cuatrecasa­s per a la part jurídica.

La setmana que ve hi haurà una segona ampliació de capital per donar entrada a altres socis, com Bankinter, Deutsche Bank, Barclays i diverses companyies assegurado­res. Hi ha al voltant de 400 milions d’euros més com- promesos, però no tots arribaran a temps per entrar-hi ara i podrien desemborsa­r la seva part al febrer. Qui no hi serà segur és el BBVA, perquè així ho ha decidit el seu consell. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre, va dir ahir que aquesta absència no ha suposat cap problema. Tanmateix, fonts financeres van assegurar que a la troica –Unió Europea, Banc Central Europeu (BCE) i Fons Monetari Internacio­nal (FMI)– “no li va semblar gens bé aquesta negativa i es van disparar totes les alarmes”.

El consell d’administra­ció de la Sareb tindrà 15 membres, dels quals almenys quatre correspond­ran als accioniste­s privats: Remigio Iglesias (Santander); Antonio Massanell (Caixa Bank), un tercer que representa­rà el Sabadell i el Popular –perquè així ho han pactat aquestes entitats– i un altre que hauran de designar les companyies del sector assegurado­r. Es reserva també una butaca per als accioniste­s estrangers. A més, hi seran els executius Belén Romana i Walter de Luna, presidenta i director general, i cinc d’independen­ts, entre els quals ja es van anunciar ahir Javier Trillo Garrigues i Luis Sánchez-Merlo. Previsible­ment, el FROB tindrà només tres consellers i renunciarà al quart a què tindria dret.

Després de l’entrada dels nous accioniste­s en el capital de la so- cietat, ara falta redactar el contracte de cessió d’actius amb Bankia, Nova Galicia (i la filial, el Banco Gallego), Catalunya Banc i Banc de València. Entre tots ells transferir­an 44.000 milions de sòl, immobles, promocions i crèdits lligats amb el totxo a la Sareb. El pla és que entre el 18 i el 21 de desembre es firmin les cessions dels actius i que la Sareb els compri als bancs amb els bons amb garantia de l’Estat que emetrà a continuaci­ó.

El banc dolent rebrà els actius abans del 31 de desembre, com marca l’acord firmat amb Europa per a l’ajuda a la banca espanyola. Per a la comerciali­tzació del seu nou patrimoni, la Sareb disposarà de l’ajuda dels bancs cedents d’aquests actius, que cobraran per això un fix i variables depenent del compliment de determinat­s objectius.

També s’han previst penalitzac­ions si no fan les coses bé. La majoria de les operacions hauran de tenir el vistiplau de la Sareb. I algunes, a partir d’un llindar que encara no s’ha fixat de manera definitiva, hauran de passar pel consell per poder formalitza­r-se. D’aquesta manera es volen evitar conflictes d’inte- rès entre els accioniste­s de la Sareb, ja que tots tenen interessos immobiliar­is al marge dels del banc dolent.

Les imposicion­s del Banc Central Europeu (BCE), la preocupaci­ó del qual pel funcioname­nt del banc dolent és altíssima, són nombroses. Els funcionari­s arribats des de Frankfurt han estat presents al llarg de tot el procés i, de vegades, les seves pretension­s han causat estranyesa al Govern. Per exemple, en el curs del disseny de la Sareb, el BCE va arribar a plantejar amb vehemència la necessitat d’entrar directamen­t al consell d’administra­ció de l’empresa.

Des del Govern, la resposta va ser clara des del principi: no. En contrapart­ida, la institució que presideix l’italià Mario Draghi va imposar la creació d’un comitè de seguiment, en el qual hi haurà representa­nts del Ministeri d’Economia, el Banc d’Espanya, la Comissió Nacional del

LES PRETENSION­S DEL BCE El BCE ha exercit una pressió enorme i fins i tot va demanar ser al consell

PACTE SABADELL-POPULAR Les dues entitats, amb un capital similar, s’han unit per nomenar un conseller

Mercat de Valors (CNMV) i un o diversos observador­s del mateix BCE, la UE i l’FMI. Aquest comitè vetllarà pel compliment del pla de negoci i podrà demanar les dades o els aclariment­s que consideri oportuns.

Una de les obsessions del BCE és que el deute de la Sareb s’amortitzi a bon ritme, cosa que no va passar al NAMA, el banc dolent irlandès. Aquí es vol evitar aquest error. Òbviament, els quatre bancs nacionalit­zats acudiran en massa a la subhasta del BCE del 3 de gener per obtenir liquiditat a canvi dels bons de la Sareb. L’operació tornarà a disparar la dependènci­a de la banca espanyola del BCE, que supera els 340.000 milions. El BCE vol que així que es vagin venent els actius del banc dolent, els bancs desfacin posicions a la finestreta europea.

 ??  ?? Seu madrilenya de Bankia
Seu madrilenya de Bankia
 ?? DANIEL OCHOA DE OLZA / AP ??
DANIEL OCHOA DE OLZA / AP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain