La Vanguardia (Català)

La caiguda del consum familiar s’agreujarà el 2013, segons el BBVA

- FERNANDO GARCÍA Madrid

La pujada de l’IVA, l’atur, la moderació salarial i el nefast ambient general aguditzara­n la caiguda del consum familiar a Espanya l’any que ve. Si per a tot el 2012 el retrocés en la despesa familiar s’estima del 2,1% en relació amb l’exercici anterior, el descens previst el 2013 arriba al 2,9%. Les dades correspone­n a l’estudi sobre la situació del consum que BBVA Research farà públic aquest divendres.

Segons els responsabl­es de l’informe, els mateixos factors que determinen la recessió econòmica exerceixen una “pressió a la baixa sobre la demanda interna que només es veurà parcialmen­t compensada pel notable avenç de la demanda externa” gràcies a la bona marxa del turisme i les exportacio­ns.

“En relació amb el consum privat –continua l’estudi, avançat ahir a aquest diari–, l’augment de la imposició directa i l’empitjoram­ent de la resta d’elements que el determinen (llegiuhi menys capacitat de compra i poca confiança) anticipen una caiguda de la despesa durant tot l’horitzó de predicció”, és a dir, d’aquí a un any.

L’increment de l’IVA aplicat al setembre, que, per cert, va provocar un repunt del consum les setmanes anteriors per un lògic avançament de certes compres, “continuarà contraient la demanda els propers mesos”, afegeix el document elaborat per BBVA Research.

Una de les dades significat­ives que inclou l’informe fa referència a la compra d’electrodom­èstics, perquè no està directamen­t influïda per factors passatgers com el pla PIVE per als cotxes o la desaparici­ó d’incentius fiscals per a l’habitatge el 2013. D’acord amb les xifres aportades pels fabricants, el nombre d’aparells d’aquest tipus venuts en els deu primers mesos de l’any va baixar un 11,6% respecte al mateix període del 2011, i la facturació va caure un 12,5%.

El país també es va fent més pobre dins de la UE. Segons l’oficina estadístic­a Eurostat, l’any 2011 el PIB per càpita d’Espanya va recular un punt respecte a la mitjana europea: del 99% del 2010 va passar al 98%.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain