La Vanguardia (Català)

La ministra d’Educació alemanya dimiteix per un plagi

La renúncia de Schavan fa que Merkel perdi la seva més estreta col·laboradora

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Amb 16 punts d’avantatge en intenció de vot sobre els seus rivals socialdemò­crates, Angela Merkel ha preferit curar-se en salut i forçar la dimissió de la ministra d’Educació i Ciència, Annete Schavan, quatre dies després que la Universita­t de Düsseldorf decidís retirar a Schavan el títol de doctora per plagi de la seva tesi.

L’afer no amenaçava directamen­t Merkel i no havia de tenir repercussi­ó electoral davant les eleccions generals del 22 de setembre, però s’ha preferit no córrer riscos. De tornada l’una de Brussel·les i l’altra d’un oportú viatge de feina a Sud-àfrica, Merkel i Schavan, que són amigues íntimes, van consensuar en molt poc temps la qüestió.

“Primer el país, després el partit i després jo”, va dir la ministra sortint, que no reconeix el plagi i ha recorregut contra la decisió de la seva universita­t.

Per la seva banda, Merkel va elogiar i va tutejar Schavan en una compareixe­nça al seu costat, on va aprofitar per posar-la pels núvols, un fet inusual que il·lustra l’estreta relació que la uneix amb aquesta catòlica de 57 anys.

“La més reconeguda i prestigios­a ministra d’Educació i Ciència de la història d’Alemanya”, i una de les més longeves en el càrrec, amb dues legislatur­es al Govern federal i deu anys a la mateixa cartera a l’estat de BadenWürtt­emberg, va explicar Merkel. “Accepto aquesta dimissió, però em fa mal al cor”, va dir.

L’escenifica­ció va ser impecable, la qual cosa no impedeix l’habitual circ politicome­diàtic. Der Spiegel considera que l’any electoral se li està torçant a la cancellera, i la secretària general dels socialdemò­crates, Andrea Nahles, assegura que el Govern Merkel “està a les últimes”. Les eleccions seran al setembre i Merkel disposa del suport dels liberals, que semblen enfortits.

La tesi de Schavan va ser descrita pel consell acadèmic de la seva facultat com un plagi “sistemàtic i premeditat” amb “intenció d’enganyar”, però la ràpida dimissió ha traçat un tallafocs polític. De moment, l’exministra s’ha quedat sense títol però la batalla continua, i aquest pols contra la seva pròpia universita­t no podia mantenir-se des del càrrec de ministra.

“No accepto aquesta decisió i actuaré jurídicame­nt contra ella, però quan un ministre d’Educació pledeja contra una universita­t, té conseqüènc­ies per al meu departamen­t, per al meu ministeri, per al Govern i per als democristi­ans: volia evitar-ho”, va dir.

L’exministra, que va ser professora honorària de teologia catòlica a la Universita­t Lliure de Berlín el 2009 i el 2010, continuarà sent doctora honoris causa per quatre universita­ts: la japonesa Meiji, la xinesa Tongji, l’hebrea de Jerusalem i la de filosofia del Caire. La Universita­t de Lübeck, al nord d’Alemanya, manté la intenció d’atorgar-li també l’honoris causa, encara que sigui per un assumpte tan poc acadèmic com haver aconseguit fons per mantenir els estudis de Medicina a la ciutat, la qual cosa s’assembla

“Ha estat la titular d’Educació més prestigios­a de la història d’Alemanya”, afirma la cancellera

a un retorn de favors.

Com a nova ministra d’Educació i Ciència, Merkel ha designat una alemanya de l’Est, Johana Wanka, de 61 anys. Nascuda a Saxònia i amb estudis de matemàtiqu­es a Leipzig, Wanka va ser nou anys ministra de Ciència i Cultura a la regió de Brandenbur­g, ocupant a partir del 2010 el mateix càrrec a la Baixa Saxònia. Durant l’enfonsamen­t de l’Alemanya de l’Est, la nova ministra va ser una de les fundadores del moviment alternatiu Neues Forum.

 ?? TOBIAS SCHWARZ / REUTERS ?? La ministra va comparèixe­r ahir amb Merkel, de qui és una de les col·laboradore­s més íntimes
TOBIAS SCHWARZ / REUTERS La ministra va comparèixe­r ahir amb Merkel, de qui és una de les col·laboradore­s més íntimes
 ?? WOLFGANG KUMM / EFE ?? Schavan i Merkel, després d’anunciar la dimissió de la ministra
WOLFGANG KUMM / EFE Schavan i Merkel, després d’anunciar la dimissió de la ministra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain