La Vanguardia (Català)

Guindos reconeix l’esforç fiscal que ha fet Catalunya

El ministre crida al diàleg però rebutja pronunciar-se sobre la flexibilit­zació del dèficit

- BÀRBARA JULBE Castell-platja d’aro

El ministre d’Economia i Competitiv­itat, Luis de Guindos, va fer ahir una crida al diàleg amb Catalunya durant la clausura de la XVII Trobada d’Economia que se celebra a la Costa Brava. “Quan les coses es fan de manera conjunta i consensuad­a, tothom hi surt guanyant”, va advertir, i va puntualitz­ar que Catalunya s’ha estalviat de pagar 1.000 milions per l’accés al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb interessos inferiors que haurien marcat els mercats financers. Així mateix, Guindos va reconèixer

ACCÉS A L’FLA “Quan les coses es fan de manera consensuad­a, tothom hi surt guanyant” PREVISIONS El ministre augura una recuperaci­ó a partir del segon trimestre d’aquest any

que “Catalunya ha fet un esforç important de reducció de dèficit públic, que des del punt de vista de la consolidac­ió fiscal valoro com a membre del Govern”.

En la que va ser la segona jornada d’aquesta tradiciona­l trobada –organitzad­a per la Fundació Olof Palme–, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va aprofitar la seva intervenci­ó per traslladar al ministre la petició de l’empresaria­t català que els governs català i espanyol reprenguin un diàleg “franc i sense restriccio­ns”. Guindos es va afanyar a dir que l’Executiu espanyol “sempre complirà la llei des del diàleg i el tarannà”. Valls responia així a la crida realitzada abans-d’ahir al mateix fòrum pel president de la Generalita­t, Artur Mas, que va demanar als empresaris que trasllades­sin la necessitat de diàleg als cercles polítics i econòmics de Madrid. Valls va sol·licitar al ministre que el Govern “reconegui la diferència” i que ajudi a establir unes relacions entre Espanya i Catalunya “estables i de confiança”.

Sobre l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2013, Guindos va posar de manifest que “es podria flexibilit­zar”, tot i que ho va supeditar al tancament del 2012 així com a la negociació que hi pugui haver amb Brussel·les. Precisamen­t, en relació amb el dèficit del 2012, va assenyalar que serà més baix, tot i que no va arribar a concretar la xifra, que es coneixerà en els propers dies. “És una xifra que constata l’esforç que han fet totes les administra­cions públiques”, va detallar.

D’altra banda, respecte a l’acord de la cimera europea sobre els pressupost­os 2014-2020, el ministre va assenyalar que és “positiu”, ja que Espanya continua rebent més del que aporta (0,2% del PIB). “No només és important el benefici net que obtindrà Espanya, sinó que les partides d’Europa serviran per facilitar el creixement econòmic del futur”, va afirmar Guindos, que va anunciar davant els nombrosos assistents a la jornada que les previsions econòmique­s d’aquest any són optimistes i va augurar una recuperaci­ó a partir del segon trimestre d’aquest any.

L’altre missatge d’optimisme sobre les perspectiv­es de l’economia espanyola el va llançar el director de l’Institut de Macroecono­mia i Finances (IMF), David Taguas, que va augurar per a aquest 2013 l’inici de la recuperaci­ó després que el sector bancari espanyol hagi tocat fons el 2012, un exercici que va titllar de “desastrós”. “Per fi hi haurà símptomes de recuperaci­ó, tot i que serà lenta i més feble del que desitjaríe­m”, va precisar el també exdirector de l’Oficina Econòmica de la Moncloa. El sector bancari és on més es notarà la millora. Sense anar més lluny, Taguas preveu que Bankia abandoni les pèrdues aquest mateix trimestre.

D’altra banda, malgrat que ja ha començat el procés de subhasta per a Catalunya Banc, l’economista va recomanar al Fons de Reestructu­ració i Ordenació Bancària (Frob) que no “malvengui” cap de les entitats bancàries nacionalit­zades per no incrementa­r les “pèrdues” del Govern i va apostar per esperar a temps millors. En el debat sobre Les empreses i la superació de la crisi hi va participar també el president de Vueling, Josep Piqué.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Miquel Valls, Anna Balletbò i Luis de Guindos conversant ahir a s’Agaró
INMA SAINZ DE BARANDA Miquel Valls, Anna Balletbò i Luis de Guindos conversant ahir a s’Agaró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain