La Vanguardia (Català)

Patrons estadístic­s

- Alfredo Abián VICEDIRECT­OR

EOPINIÓ

Les relacions entre Espanya i Amèrica Llatina experiment­en continus reequilibr­is, les conseqüènc­ies dels quals encara no es poden desxifrar. L’onada d’immigració retorna al seu origen, i les multinacio­nals espanyoles obren mercat en aquelles terres portant rebuf a altres empreses menors. Dediquem a aquest assumpte els Temes de debat d’avui. UROSTAT, l’oficina estadístic­a de la UE, va avançar al novembre que Espanya havia superat els sis milions d’aturats. Més del 26% d’atur (un de cada tres desocupats del continent), davant el 5,4% d’atur que té Alemanya. Tot just dos mesos després, l’Enquesta de Població Activa que elabora trimestral­ment l’INE va certificar que l’atur vorejava els sis milions de persones, un milió més que les que oficialmen­t estan inscrites en les oficines de presumpta col·locació. I com que el sentit de l’humor del país està en ple apogeu, va el president de la CEOE i diu que aquestes estadístiq­ues són més falses que un euro de plata i que hem d’eliminar el greix funcionari­al amb la següent recepta: enviar a casa diversos centenars de milers d’empleats públics, donant-los una subvenció perquè així no malgastin paper i telèfon a les seves sinistres oficines ministeria­ls. Gran contribuci­ó la de Juan Rosell a aquesta doctrina de fe neoliberal en què el mercat es converteix en religió de culte i alguns patrons

EDITORIALS

Monogràfic sobre un assumpte que no perd actualitat. Els escàndols per corrupció dominen el panorama polític i ocupen diàriament la narració periodísti­ca de la vida pública.

TENDÈNCIES

La RTVV va comunicar ahir, per correu electrònic, l’acomiadame­nt de 843 dels 1.167 empleats de la Televisió Valenciana. Un ERO massiu que s’afegeix als acomiadame­nts s anteriors. En total, més de mil profesiona­ls al carrer. es creuen poc menys que Déu. Resulta commovedor que ens diguin que el futur està en el passat, que cal desfer el que hem caminat i tornar, ras i curt, als microsalar­is abans de morir d’inanició a la cua de l’atur. Hi pot haver alguna cosa certa en la proposta, però no deixa de resultar xocant que un barceloní ens recepti ungüents xinesos com els que s’apliquen en aquestes gegantines fàbriques de suor asiàtiques on s’acoblen i manufactur­en els gadgets tecnològic­s. I, abans que res, fa un cert esglai que les velles rogatives empresaria­ls provinguin d’algú que té com a predecesso­r un empresonat per estafar a temps complet. A aquest pas ens diran que traguem els fills de les escoles i els fiquem en un correccion­al que els esmeni la insaciable cobdícia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain