La Vanguardia (Català)

El pitjor enemic de Rússia

Escepticis­me davant l’enèsima campanya del Kremlin contra els corruptes

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Un barril de vi i 30 rubles va ser el suborn que al segle XVII va demanar Ivan Simiónov, escrivent del tsar Alexis Mikhàilovi­tx, per fer els ulls grossos amb els comerciant­s que no volien instal·lar-se a Moscou. Al segle XVIII Aleksandr Ménxikov, mà dreta de Pere el Gran, robava a mansalva amb l’esquerra. Fa 200 anys, a París, uns emigrants russos van preguntar al conegut escriptor i historiado­r Nikolai Karamzín què estava passant a la seva enyorada pàtria. “Roben!”, va ser l’escarida i clara resposta.

Segles després, l’escenari no ha canviat gaire. Els casos de corrupció dins les institucio­ns de l’Estat s’han amuntegat en els últims mesos a Rússia, amb escàndols que han tocat, entre d’altres, el Ministeri de Defensa, el d’Agricultur­a i l’agència espacial Roskosmos.

Els escàndols han esquitxat dos ministres, i les escenes de batudes i declaracio­ns davant els tribunals s’han succeït als mitjans de comunicaci­ó. És aquesta una veritable guerra per eradicar la pitjor malaltia que sempre ha afligit Rússia? Els partidaris del poder diuen que sí. Els crítics s’encongeixe­n d’espatlles i mouen el cap dient que no.

“La corrupció és una espècie de patrimoni, una cosa que hem heretat”, reflexiona per a La Vanguardia Kiril Kabanov, president de l’oenagé Comité Nacional Anticorrup­ció. “Va passar durant l’URSS, quan la ideologia comunista es va fer obsoleta. A la Rússia actual el fenomen va ser similar: les forces de seguretat (policia, exèrcit) estaven absolutame­nt deprimides, i des del 1991 en condicions miserables. Després de la lluita contra el crim organitzat i després de la guerra al Caucas, en lloc de transforma­rse, el sistema es va degradar encara més”.

La caiguda del ministre de Defensa Anatoli Serdiukov es va produir al novembre, quan Ievguénia Vassílieva –pel que sembla, la seva amant– va ser acusada de frau pel robatori de més de 75 milions d’euros d’Oboronserv­is, l’agència immobiliàr­ia del Ministeri de Defensa que ella dirigia. Si les males pràctiques de la seva agència impliquen també al departamen­t és una cosa que encara cal veure.

GANGRENA Els grans escàndols esquitxen Defensa, Agricultur­a i l’agència espacial PROMESES La lluita contra la corrupció figurava al programa electoral del president

Des d’aleshores, no hi ha hagut setmana sense noves revelacion­s en els escàndols relacionat­s amb el Ministeri de Defensa. L’últim: s’investiga si hi va haver corrupció en l’ús de mitjans de l’exèrcit per arreglar una datxa de luxe del cunyat de Serdiukov.

El cas d’Oboronserv­is ha servit per llançar la campanya anticorrup­ció del president rus, Vladímir Putin. La lluita contra la corrupció va ser “un assumpte prioritari durant la campanya electoral”, ha recordat el seu cap de premsa, Dmitri Peskov.

“Hi ha una batalla colossal soterrada entre els lladres i la gent honrada que es preocupa per aquest país”, va dir el politòleg Serguei Màrkov, exdiputat en la Duma amb el partit oficialist­a Rússia Unida, en un dels programes de televisió que estan airejant la nova lluita contra la corrupció, un fervor desconegut fins ara a Rússia.

Davant l’entusiasme en les esferes del poder, es troba el bàndol crític. Després de molts intents i massa escàndols que han quedat en els llimbs, els dubtes són massa grans. “Aquest cas està relacionat en primer lloc amb un conflicte dins del poder, que està utilitzant la corrupció per resoldre les seves diferèncie­s. Està bé que amb aquest argument es persegueix­i la corrupció. Però és que tots aquests grans casos mai fins ara han suposat conseqüènc­ies serioses”, explica en una entrevista Ivan Ninenko, subdirecto­r de Transparèn­cia Internacio­nal Rússia.

“No hi ha una guerra contra la corrupció. Podem qualificar-la com una guerra contra certs corruptes”, apunta Kiril Kabànov. Aquest expert explica que la corrupció s’ha estès a Rússia com una teranyina irregular, “uns més a prop del centre, però alho- ra interferin­t entre ells, o xocant. Putin vol fer-se amb la situació, però tots són amics i amb els amics cal fer bondat. I això no permet resoldre aquesta qüestió completame­nt”.

Putin i el primer ministre, Dmitri Medvédev, han reconegut que la corrupció és una pandèmia a Rússia. El Govern admet que prop de 400 milions d’euros es desvien anualment per augmentar els salaris dels buròcrates. Segons Transparèn­cia Internacio­nal, Rússia ocupa el lloc 133 (de 174 països) de l’índex de percepció de la corrupció del 2012. A prop de l’Iran, Hondures o el Kazakhstan.

El cas Oboronserv­is no és únic. Dels comptes destinats a finançar el Fòrum de Cooperació Àsia-Pacífic que es va celebrar el setembre de l’any passat a Vladi- vostok es van succionar 2’24 milions de d’euros. Un alt funcionari del Ministeri de Desenvolup­ament Regional va ser detingut.

Al novembre, el cap de Sistemes Espacials Russos va ser destituït quan es va descobrir un frau de 160 milions d’euros, un terç del destinat al sistema de navegació per satèl·lit Glonass, alternativ­a al GPS.

L’exministra d’Agricultur­a Ielena Skrinnik es va veure embolicada l’any passat en un escàn-

Uns 400 milions d’euros es desvien cada any per augmentar el salari dels buròcrates

dol en el qual es podrien haver saquejat 970 milions d’euros. Skrinnik, que va deixar el seu càrrec al maig i ara viu a França, s’ha negat a tornar per respondre a les acusacions.

Per l’oposició extraparla­mentària, que l’any passat va organitzar les protestes més importants contra Putin des de la seva arribada al poder, la campanya és falsa. I han acusat el Kremlin tant d’utilitzar-la per millorar la imatge del president com per crear una cortina de fum que desviï l’atenció del descontent­ament social per la crisi.

Aleksei Mukhin, analista del Centre per a la Informació Política, ha parlat d’una “neteja en l’elit” i de la creació “d’un nou Putin”. Al setembre, el president tocava fons als índexs d’aprovació, amb un 41%.

 ?? MAXIM SHEMETOV / REUTERS ?? Altes esferes. L’exministre de Defensa Anatoli Serdiukov arribant en aquest vehicle a l’oficina del fiscal general de Moscou l’11 de gener passat, en ple escàndol de corrupció, el més important des que Putin va tornar al Kremlin
MAXIM SHEMETOV / REUTERS Altes esferes. L’exministre de Defensa Anatoli Serdiukov arribant en aquest vehicle a l’oficina del fiscal general de Moscou l’11 de gener passat, en ple escàndol de corrupció, el més important des que Putin va tornar al Kremlin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain