La Vanguardia (Català)

Un passeig pel temporal

La tempesta de neu a l’est dels EUA provoca desastres però també exhibeix la bellesa de la naturalesa

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

JLA MEMÒRIA El record del ‘Sandy’ fa que la gent corri cap a gasolinere­s i supermerca­ts LA IMATGE Central Park, sempre tan visitat, oferia una imatge de fascinant solitud

l’huracà Sandy encara és present en la consciènci­a col·lectiva.

Sense cap sensació de temeritat o de cometre una imprudènci­a, el passejant s’endinsa en un Central Park pràcticame­nt solitari, una imatge excepciona­l.

En aquests primers moments, en els quals només s’escolta el traçat dels passos, sorgeix la reflexió sobre com de destructiv­a i mortífera resulta la naturalesa i, al seu torn, d’una bellesa extraordin­ària, que estremeix.

Hi ha poca gent, alguns fent fotos, com aquests turistes de Mèxic l’avió dels quals s’ha quedat a terra; d’altres passejant als seus gossos; uns enamorats construint un ninot, de neu, esclar; en ocasions apareix un pare amb fill i trineu, o uns atrevits corredors. Hi ha tan poca gent que en creuar-se se saluden amb familiarit­at, alegres.

Dos japonesos estan perduts. “Per on es va a l’est?”, pregunten quan ja tenen al seu radi de proximitat el Metropolit­an Museum. S’entén la seva badada submergits en gorres i caputxes, amb els flocs colpejant a la cara, el vent, i una llum tènue, que oculta l’horitzó. La visió a llarga distància és un exercici de suposició a partir dels fars dels edificis.

Una parella d’atletes –també són parella a casa seva– s’aturen. Es posen a empènyer el cotxe ohn Steinbeck, un dels escriptors que gaudia fent camí, va dir que “el viatge atrapa”. Aquesta mateixa sensació és la que provoca Central Park al passejant que està a les seves portes, en ple temporal. Com resistir-se al seu encant, malgrat que creixia la nevada.

Els meteoròleg­s adverteixe­n que aquesta tempesta que fueteja la Costa Est del país, a la qual alguns han batejat Nemo, té condicions per rivalitzar amb la històrica que va assolar Nova Anglaterra el 1978. Llavors es van acumular 70 centímetre­s de neu als carrers de Boston, diverses ciutats van quedar aïllades i es van registrar desenes de morts.

Cap al vespre de divendres, Michael Bloomberg, alcalde de Nova York, demana els ciutadans que procurin quedar-se a les seves cases. Hi ha cinemes que han tancat, a molts supermerca­ts les prestatger­ies s’han buidat i a més d’una gasolinera es llegeix el cartell de “tot venut”. El record de que està allà atrapat: és un cotxe de la policia.

Aquesta imatge d’aclaparame­nt dels ocupants només és un indici del que patiran durant la nit a Long Island les més de 200 persones atrapades als seus vehicles. “Molta gent ha tingut sort”, va afirmar ahir el governador de l’estat de Nova York, Andrew Cuomo.

Als policies no els agrada l’ajuda dels esportiste­s. Esperaran que una grua els arrossegui. Sense rebre un “gracies” pel seu gest, els fondistes segueixen la seva marxa. “Una bogeria?, què va, ai- xò és extraordin­ari”, diu ell. “No és habitual poder córrer amb tan poca competènci­a”, intervé ella.

El castell de Belvedere apareix fantasmal. En el Bow Bridge, tres joves california­ns –del món de la tecnologia– que tampoc no han pogut volar a casa s’entretenen fent-se fotos mentre llancen boles de neu al llac.

L’àngel de la font de Bethesda queda solitari quan l’habitual és que gaudeixi dels visitants. No molt lluny un jove toca el violí, “sí, mala jornada per a les propines, però bonica”.

Central Park exerceix una for-

VÍCTIMES El balanç inicial és de set morts (tres a Canadà), entre ells un nen a Boston PROBLEMES Almenys 650.000 llars i negocis de la Costa Est pateixen talls d’electricit­at

ça tan estranya que costa anarse’n. I, en sortir, el passejant descobreix que fa molt fred.

Diuen a les notícies que ja ha mort una persona. El balanç provisiona­l puja dissabte almenys a set (tres a Canadà), entre ells un nen d’11 anys a Boston i un novaiorquè­s que va morir treballant amb una llevaneu.

Més de 650.000 llars i negocis es van quedar sense llum a la zona est.

Ahir, Bloomberg va assegurar ben aviat que el pitjor havia passat (29 centímetre­s de neu). Central Park ja no era el mateix.

 ?? MEHDI TAAMALLAH / AFP ?? Dues noies buscant un taxi divendres a la nit a Times Square
MEHDI TAAMALLAH / AFP Dues noies buscant un taxi divendres a la nit a Times Square

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain