La Vanguardia (Català)

Pobra mobilitzac­ió dels islamistes tunisians davant l’empenta laica

Ennahda amb prou feines mobilitza 6.000 persones en la rèplica del massiu funeral de Belaid

- TUNÍSIA Redacció i agències

Els islamistes tunisians no ho tenien gens fàcil ahir per superar la mobilitzac­ió dels progressis­tes laics que divendres van acomiadar a Tunísia Xokri Belaid, un dels seus líders més carismàtic­s, assassinat dimecres i convertit des d’aleshores en heroi de la democràcia. El seu funeral va aplegar desenes de milers de persones, no només a la capital, sinó a les principals ciutats del país. No es veia tanta gent al carrer des de la revolució de gener del 2011 que va acabar amb la dictadura de Zin al-Abidin Ben Ali.

Per contrarest­ar aquesta demostraci­ó de força, els islamistes, tant partidaris del moviment Ennahda com dels salafistes, es van concentrar davant el teatre Nacional, a l’avinguda Burguiba. La convocatòr­ia va ser massiva però només van assistir-hi unes sis mil persones, que van cridar consignes del tipus “som musulmans, no ens mouran”, així com dures crítiques contra França, l’antiga potència colonial, que en els últims dies ha donat mostres de suport a l’oposició laica.

El primer ministre, Hammadi Jebali, d’Ennahda, va insistir que a mitjans de la propera setmana anunciarà un nou govern tecnòcrata. La direcció del seu partit s’oposa, però ell insisteix que no hi ha cap alternativ­a “per salvar el país del caos”. “Serà un govern format per gent competent i sense afiliació política”, va afirmar. Els ministeris clau –Interior, Justícia i Afers Exteriors– deixaran d’estar controlats per Ennahda, com exigeix l’oposició. La comesa principal d’aquest executiu serà restablir l’estabilita­t política i organitzar eleccions.

En cas que la direcció d’Ennahda –dominant al Parlament– imposi la seva força, Jebali ja ha anunciat que dimitirà.

La divisió és forta al si del moviment islamista, còmplice, segons l’oposició, de l’espiral de violència que ha viscut Tunísia als darrers mesos.

Besma Jalfawi, vídua de Belaid, ha anunciat una querella contra Raixid Gannuixi, líder d’Ennahda, a qui acusa de tolerar grups armats al si del moviment islamista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain