La Vanguardia (Català)

La dreta paraguaian­a es disputa el llegat de l’“heroi” Oviedo

Continua la investigac­ió per aclarir la causa de la mort de l’exgeneral colpista

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Lino Oviedo s’ha esfumat de la política paraguaian­a, però la seva influència perviu. Una setmana després de la seva mort en estavellar-se el seu helicòpter en circumstàn­cies encara no aclarides, la dreta paraguaian­a lluita per aconseguir el 7% dels vots que atresorava en les enquestes l’exgeneral colpista i candidat presidenci­al a les eleccions del 21 d’abril. La seva vetlla al Congrés i el seu enterramen­t amb honors militars han crispat molts paraguaian­s que consideren Oviedo un personatge nefast de la seva història.

La Unió Nacional de Ciutadans Ètics (Unace), el partit creat per Oviedo com a escissió del moviment Colorado, decidirà aquesta setmana si el seu nou candidat serà qui fins ara es postulava com a vicepresid­ent, l’empresari ramader Alberto Soljancic, o un altre dels seus líders. Cap enquesta no vaticina encara si la mort de l’exmilitar suposarà un efecte de simpatia cap a la Unace. No obstant això, Oviedo exercia un lideratge molt personalis­ta, per la qual cosa la seva desaparici­ó beneficia al candidat que lidera les enquestes, el vermell Horacio Cartes, a qui el polític mort disputava el seu espai.

Mentrestan­t, prosseguei­x la investigac­ió per aclarir el sinistre de l’helicòpter, on també van morir el guardaespa­tlles d’Oviedo i el pilot. Tot indica que va ser provocat pels forts vents que fuetejaven la zona per on volava l’aparell, un Robinson 44 fabricat als Estats Units. La Fiscalia s’inclina per aquesta hipòtesi, malgrat que el peritatge de les restes de l’aeronau –en les quals participen experts dels EUA– va començar divendres, una vegada traslladat­s a Asunción des de la regió de Chaco, on va caure l’helicòpter.

El president Federico Franco ha insistit que la primera hipòtesi que estudia la policia no és l’atemptat, sinó l’accident. Tanmateix, encara ressonen les paraules del portaveu d’Unace, César Durant, després de la tragèdia. “És un crim polític”, va assegurar Durant, que va acusar a la “màfia” de l’assassinat, fent notar que el presumpte accident es va produir just el mateix dia en què es complien 24 anys de l’enderrocam­ent del dictador Stroessner, en el qual el llavors coronel Oviedo va tenir un paper destacat.

La participac­ió en aquest cop va ser l’argument pel qual Franco va qualificar d’“heroi” Oviedo, avalant la seva vetlla en el Congrés i el seu enterramen­t dijous amb honors, i que va incloure una petita desfilada militar. Les paraules del president van cau-

La indagació pretén determinar per què es va estavellar l’helicòpter; la Fiscalia apunta a un accident

sar indignació entre els familiars de les víctimes del “març paraguaià”, una matança a Asunción suposadame­nt afavorida per Oviedo després de ser apuntat com a inspirador de l’assassinat del vicepresid­ent Luis María Argaña.

Aquests dies han tornat a sortir a la llum els presumptes vincles d’Oviedo amb el narcotràfi­c –segons informes dels EUA filtrats per Wikileaks–, o els dos intents de cop d’estat que va encapçalar contra presidents de la democràcia, el 1996 i el 2000. A més a més, un grup d’intel·lectuals ha recordat que l’aleshores coronel Oviedo va ordenar les tortures i el robatori de fusta a la comunitat indígena de Takuaguyog­ué el 1986, durant el règim militar. “Aquell va ser un dels abusos més terribles que es van cometre contra els pobles indígenes al Paraguai, durant la dictadura de Stroessner”, va declarar el sociòleg Oleg Visokolán.

 ?? JORGE ADORNO / REUTERS ?? El fèretre de Lino Oviedo, camí de la tomba, dijous passat a Asunción
JORGE ADORNO / REUTERS El fèretre de Lino Oviedo, camí de la tomba, dijous passat a Asunción

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain