La Vanguardia (Català)

L’empremta militar del ‘Gangnam style’

Els reclutes de l’Exèrcit de l’Aire sud-coreà s’han convertit de la nit al dia en estrelles mediàtique­s, després de penjar a YouTube un vídeo amb una paròdia d’‘Els miserables’. El seu èxit arriba després del del raper Psy amb el seu ‘Gangnam style’. És e

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

Mai no havia estat tan famós l’exèrcit de Corea del Sud en temps de pau. La popularita­t li ha arribat quan un grup de reclutes han decidit fer una imitació d’Els miserables i penjar-la a internet. La seva fama s’ha disparat i va camí de repetir l’èxit del seu compatriot­a, el raper Psy i el seu Gangnam style, que l’ha convertit en una estrella mundial.

La idea dels aprenents de pilot sud-coreans va ser simple i la fama els ha sorprès. No s’ho espera- ven, però la seva trajectòri­a és similar a la de Psy, que en uns dies va passar de l’anonimat a la glòria. Van fer un vídeo per divertirse i en cinc dies l’han vist 2,5 milions d’internaute­s.

La inspiració va arribar quan dos reclutes es van posar a cantar una cançó d’Els miserables, després de veure la pel·lícula. Un d’ells era Da Chung Hoon, de 25 anys, estudiant de cinema abans de ser cridat a files i que es va erigir en el director del vídeo que ara es por veure a YouTube.com/watch?v=lZunEARBb6­I.

La iniciativa se’ls va ocórrer per alegrar el dia als soldats que treballen traient neu durant el llarg i fred hivern coreà. “Vam pensar que podíem captar la simpatia de tots els coreans que tenen germans o fills a l’exèrcit”, ha explicat Da Chung Hoon.

L’argument és simple, però molt real. Explica la vida del recluta 24601 durant el prolongat i tediós hivern que li toca viure a una base militar de la sempre tensa frontera amb Corea del Nord i els seus anhels per tal que arribi la primavera per deixar de passar-se hores i hores apartant la neu amb la seva pala.

El projecte mostra les severes condicions que suporten els joves sud-coreans durant la instrucció militar. El servei dura com a mínim 21 mesos, que es prolonga durant més temps si és a la força aèria. En aquest període romanen separats dels seus familiars, parelles i amics durant mesos. I tampoc, per raons de seguretat, se’ls permet fer servir els mòbils.

El que no s’esperava Da Chung Hoon és que la fama del seu vídeo traspassés fronteres i es convertís en un èxit internacio­nal a YouTube, amb milions d’internaute­s recomenant la filmació.

L’obra, de tretze minuts de durada i que du per títol Les milite

rables, es va rodar en un temps rècord de dues setmanes, va tenir un cost de tan sols 673 dòlars i hi van participar 80 reclutes.

De tots el actors i actrius, només una té estudis d’interpreta­ció i és la noia que fa el paper de Cossete, la nòvia de Jean Valjean. Es tracta d’una oficial que va estudiar cant a l’escola d’ensenyamen­t superior.

Els altres dos protagonis­tes principals tenen estudis d’òpera. El tinent que encarna el soldat Jean Valjean és un alumne de primer any universita­ri, que estudiava òpera quan va ser cridat a fi-

La paròdia d’‘Els miserables’ dels reclutes de l’aire de Corea del Sud capta milions d’internaute­s

les. I el seu oficial, el despietat Javert, és un altre jove que havia cursat estudis d’òpera.

Tots tres només interprete­n dues de les cançons que apareixen al vídeo: Vaig somiar un dia i Roig

i negre, de la pel·lícula Els miserables. Les restants quatre melodies que es canten a Les militerabl­es contenen lletres adaptades de la versió de l’obra de Víctor Hugo i interpreta­des en coreà.

L’obra, que comença amb una escena dels soldats removent la neu amb les seves pales i cantant

Look down, que en la versió original és interpreta­da pels convictes mentre treballen, no només ha suscitat l’interès dels sud-coreans sinó que ha creuat fronteres. Fins i tot un dels protagonis­tes de la versió cinematogr­àfica d’Els miserables, Russell Crowe, els ha felicitat. I no només això, sinó que l’actor australià, que va interpreta­r el malvat Javert, ha retuitejat un enllaç del vídeo, amb la qual cosa la fama dels reclutes sud-coreans s’ha multiplica­t a cotes inimaginab­les. El Korean style està de moda a YouTube.

 ?? YOUTUBE ?? ‘Les militerabl­es’. L’obra, de tretze minuts i el títol de la qual juga amb ‘Els miserables’, es va rodar en dues setmanes, va tenir un cost de 673 euros i hi van participar 80 reclutes
YOUTUBE ‘Les militerabl­es’. L’obra, de tretze minuts i el títol de la qual juga amb ‘Els miserables’, es va rodar en dues setmanes, va tenir un cost de 673 euros i hi van participar 80 reclutes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain