La Vanguardia (Català)

“Necessitem uns nous pactes de la Moncloa”

-

gran èxit col·lectiu, s’ha de revisar i modernitza­r. És obligatori per part de tothom que vegem els èxits col·lectius i també les deficiènci­es que han sorgit durant aquestes dècades. Una renovació que s’ha de fer partint de dues coses: la lleialtat institucio­nal i la generosita­t de tothom.

Això passa per una reforma de la Constituci­ó? Hem de treballar sobre grans consensos per a una regeneraci­ó democràtic­a, reeditar una espècie de pactes de la Moncloa de 1978. Després, una vegada parlat i acordat tot, si és necessari reformar la Constituci­ó, es reforma, però no es pot anar al quiròfan sense saber el que cal operar i una prioritat seria el finançamen­t autonòmic.

Per què? És imprescind­ible un canvi del model de finançamen­t per superar els problemes de vertebraci­ó territoria­l. A més s’ha de reformar l’Administra­ció per evitar duplicitat­s de competènci­es i reformar el Senat com a veritable cambra territoria­l. Catalunya no pot mantenir una solidarita­t il·limitada i tampoc una pressió fiscal més alta, mentre que hi ha altres comunitats receptores d’aquesta solidarita­t que gaudeixen de menor pressió fiscal. Solidarita­t i ordinalita­t. Catalunya ha de tenir una situació equilibrad­a i sé que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ja hi està treballant.

Més subsidiari­etat, és a dir, més poder per a autonomies i municipis que són més a prop dels ciutadans o més poder a l’Administra­ció central per disciplina­r la resta d’administra­cions? Jo sóc defensora del model autonòmic, més si tenim en compte el fracàs històric del federalism­e a Espanya, i hem de renovar aquest model autonòmic aplicant dos principis: el de subsidiari­etat i de lleialtat institucio­nal.

Vostè sempre ha estat en contra del xoc de trens, que pot fer per evitar-ho? Aquesta és la meva prioritat. He parlat molt amb Rajoy i amb Mas i espero que la relació entre tots dos governs es recondueix­i i sigui satisfactò­ria. I ho continuaré fent. Els catalans necessiten que hi hagi entesa i diàleg institucio­nal.

Què li diu a Mariano Rajoy? Rajoy i jo hem arribat a la conclu- sió que no és suficient amb rebutjar les iniciative­s il·legals i independen­tistes. Respondrem al desafiamen­t independen­tista amb iniciative­s pròpies a favor de l’interès general com el que els comentava del sistema de finançamen­t. El xoc de trens i la inestabili­tat no és bona per a ningú i menys en l’actual situació de crisi. És el que han dit els dirigents patronals, de les entitats financeres i el que pensa tota la gent responsabl­e d’aquest país. El Govern espanyol respondrà amb iniciative­s pròpies al desafia-

ALTERNATIV­A AL SOBIRANISM­E “Rajoy és conscient que ha de liderar la reforma del finançamen­t” JAVIER DE LA ROSA “No el conec, ni he parlat mai de la vida amb el senyor Javier de la Rosa”

ment independen­tista.

Però lleis com les de Wert i algunes mesures recentrali­tzadores del Govern del PP no ajuden en aquest diàleg... No hi ha un afany de recentrali­tzar. Al contrari. Crec que és el Govern el que busca permanentm­ent el conflicte.

Recorreran contra una declaració aprovada democràtic­ament al Parlament... Cap declaració no pot trencar la legalitat democràtic­a, i la declaració de sobirania busca la fractura del nostre estat democràtic de dret. És una irresponsa­bilitat per part de Mas i dels partits que li donen suport voler saltar-se la llei

La sensació és que el Govern central es troba en plena ofensiva. Quan el Govern d’Espanya continua ajudant Catalunya econòmicam­ent després del procés de deslleialt­at que ha emprès Mas amb la independèn­cia, no es pot parlar de provocacio­ns del Govern d’Espanya.

Els diners amb què el Govern espanyol ajuda la Generalita­t procedeixe­n dels impostos que paguen els catalans. A Catalunya es paguen més impostos perquè ho han decidit tots els governs d’aquí, i la situació financera de la Generalita­t ve determinad­a pel malbaratam­ent del tripartit i ara CiU.

 ?? DAVID AIROB ?? Moment difícil. Alicia Sánchez-Camacho, a la seu del seu partit a Barcelona
DAVID AIROB Moment difícil. Alicia Sánchez-Camacho, a la seu del seu partit a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain