La Vanguardia (Català)

Unió retreu al Govern central que no vulgui dialogar amb Catalunya

Pelegrí censura l’“agressivit­at” del PP després de la declaració de sobirania del Parlament

- AITZIBER AZPEITIA L’hospitalet de Llobregat

El secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí, va constatar ahir la inviabilit­at de cap negociació amb el Govern que presideix Mariano Rajoy respecte al procés sobiranist­a emprès a Catalunya perquè, segons va afirmar, “al Govern de l’Estat no li interessa el diàleg, se sent més fort obviant el diàleg que afrontant el tema amb responsabi­litat”.

Vint-i-quatre hores després que el Govern espanyol anunciés la seva voluntat de recórrer la declaració de sobirania aprovada pel Parlament –després que l’Advocacia de l’Estat apreciés arguments favorables per interposar un recurs d’inconstitu­cionalitat–, Pelegrí va retreure al PP el seu “canvi d’actitud”. El dirigent democristi­à va recordar que la Cambra catalana havia votat anteriorme­nt fins i tot en cinc ocasions a favor del dret d’autodeterm­inació, i que mai abans el Govern de l’Estat no havia reaccionat amb semblant “agressivit­at”. Pelegrí va atribuir la bel·ligerant actitud del Govern a la “delicada situació interna” per la qual travessa el PP, qüestionat per casos de presumpta corrupció. I va suggerir que amb l’esmentada

AL CONGRÉS CiU donarà suport a la tramitació de la ILP contra els desnonamen­ts i no a la dels toros

actitud els populars “intenten amagar el cap sota l’ala”, o bé opten per la confrontac­ió amb Catalunya perquè és una posició que els “reporta beneficis”. Una situació que, en qualsevol cas, en mitjans de CiU es considera que dificulta tota possibilit­at de “refer ponts” tot i les crides al diàleg que es produeixen des de sectors empresaria­ls i econòmics.

El consell nacional d’UDC celebrat ahir a l’Hospitalet de Llobregat es va decantar, a més, perquè dimarts vinent CiU voti a favor que es tramiti la iniciativa legislativ­a popular (ILP) contra els desnonamen­ts, malgrat discrepar en alguns aspectes, ja que consideren que s’ha “d’obrir aquest debat” en el Congrés dels Diputats. I en aquest sentit, el president del consell nacional, Ramon Espadaler, va expressar la voluntat dels democristi­ans de fer una “proposta pròpia” contra els desnonamen­ts i assolir acords amb tots els partits en una ponència conjunta. En canvi, els diputats d’Unió “defensaran a ultrança” la legislació catalana per votar en contra de la ILP que pretén restablir els toros a Catalunya.

A la roda de premsa posterior al consell nacional, Espadaler i Pelegrí van donar compte també de la preocupaci­ó del seu partit davant la crisi de credibilit­at que pateix la política a causa de la corrupció. Pelegrí va afirmar que “s’han d’obrir reflexions sobre què passa amb els imputats i amb les comissions d’investigac­ió”, i va animar la resta de partits a “pactar un codi de conducta política entre tots per donar resposta a la demanda legítima de la ciutadania”.

Els democristi­ans se senten “part de la solució” i van anun- ciar tres accions concretes. La primera consistirà a debatre sobre la qualitat democràtic­a a l’escola d’estiu del partit, també preparen una “gran jornada ideològica” per explicar a la ciutadania el valor i sentit dels partits i, finalment, avançaran el seu congrés extraordin­ari –inicialmen­t previst per d’aquí a un any i mig, i pensat per modificar “estatuts obsolets” i adaptar-se a les noves tecnologie­s– per “buscar noves fórmules de representa­ció democràtic­a” i “teixir complicita­ts” entre la ciutadania i els partits.

Ja en el terreny de la realitat immediata, més prosaica, el consell nacional d’Unió va acordar que, de forma voluntària, els militants fessin aportacion­s per poder sufragar el pagament que va imposar al partit, com a responsabl­e civil subsidiari, la sentència del cas Pallerols. El partit va haver de demanar un crèdit per pagar els 388.484 euros que estipulava la sentència.

 ?? GEMMA MIRALDA ?? Josep Antoni Duran Lleida, en la seva intervenci­ó davant el consell nacional d’UDC celebrat ahir
GEMMA MIRALDA Josep Antoni Duran Lleida, en la seva intervenci­ó davant el consell nacional d’UDC celebrat ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain