La Vanguardia (Català)

Final d’etapa

- Santiago Muñoz Machado

El nou esclat de la corrupció política, que estem contemplan­t sorpresos des de fa setmanes, ha obert una altra vegada les cortines del miserable teatret on personatge­s reals represente­n la seva vida i miracles; un llibret dominat per les baixes passions en el qual es menysprea qualsevol virtut pública i s’exhibeixen les aparences, els enganys i l’avarícia sense cap fre.

La corrupció i la crisi econòmica demolidora que ens fueteja han destapat la gravíssima situació que travessen les institucio­ns que vertebren el nostre sistema polític i constituci­onal. El llarg cicle econòmic dominat pel creixement i la generació de riquesa, que va començar pocs anys després del restablime­nt de l’Estat democràtic, social i descentral­itzat, ha ocultat la simultània decadència de les institucio­ns. Desaparegu­t l’encobrimen­t que va facilitar l’opulència, ens hem trobat, d’un sol cop, amb la misèria econòmica i amb la greu crisi institucio­nal.

No faré un recorregut complet sobre les seves manifestac­ions. No fa molt que he publicat un llibre ( Informe sobre Espanya. Repensar l’Estat o

destruir-lo, Crítica, tercera edició, desembre del 2012) en què desvelo els termes de la decadència de l’Estat de les autonomies i n’explico els fo- naments. Però començo per dir-hi que gairebé res no funciona correctame­nt en l’actualitat: dels partits polítics als sindicats, del Tribunal Constituci­onal al Consell General del Poder Judicial, de l’Administra­ció de l’Estat a l’Administra­ció local, de la universita­t a la justícia ordinària…

S’estén cada vegada més entre els ciutadans la convicció que aquest enfonsamen­t ens posa a la porta de sortida d’una etapa política i constituci­onal que s’està esgotant, i que no pot estirar-se més perquè la resistènci­a a acceptar l’esmentat final posaria el sistema sencer en una crisi molt més greu i difícil de resoldre.

Crec que els problemes d’organitzac­ió i funcioname­nt que se’ns presenten acumuladam­ent amb tanta força tenen les seves arrels en l’època de la transició, quan el famós i reiterat “consens” va dominar la reconstruc­ció de l’Estat.

El consens va deixar molts problemes sense resoldre perquè es basava en la idea que la voluntat d’acord, manifestad­a llavors pels principals grups polítics, seria suficient per resoldre qualsevol discrepànc­ia o necessitat que sobrevingu­és en el futur. El pronòstic era del tot equivocat com comprovem ara. Un Estat no pot funcionar sobre la base de la bona voluntat sinó de polítiques concretes, que no és possible que siguin sempre concertade­s, i de regles constituci­onals i legals clares que serveixin per resoldre els conflictes.

És sorprenent comprovar quantes qüestions constituci­onals rellevants es van quedar sense regular confiant que el consens les resoldria en el futur. Tan sols consideran­t una cosa tan essencial com l’estructura territoria­l de l’Estat, la Constituci­ó no va definir el mapa au- tonòmic, no va concretar les comunitats autònomes que existirien ni la seva mida, no va especifica­r si tindrien o no idèntica organitzac­ió i règim de competènci­es, si el sistema seria uniforme o asimètric, ni va precisar la significac­ió de conceptes essencials com el de “competèn- cies exclusives” o “executives”; res no va establir sobre les relacions intergover­namentals, i ni va deixar clar si totes les comunitats autònomes tindrien potestats legislativ­es. No va regular com hauria de ser l’Administra­ció autonòmica i la classe de relacions que haurien d’establirse amb les entitats locals, etcètera.

Molts d’aquests problemes han estat resolts amb la inesti- mable ajuda d’un grup aplicat de professors universita­ris que van encertar a extreure de la Constituci­ó interpreta­cions que la fessin viable, i per la feina realitzada, amb pitjor o millor fortuna, pel Tribunal Constituci­onal.

Però som al final d’una etapa, sens dubte, perquè tota la crisi institucio­nal cal resoldre-la mitjançant noves regulacion­s que, principalm­ent, cal portar a la Constituci­ó, encara que simultània o successiva­ment també calgui modificar força lleis vigents. Entossudir-se a ocultar els defectes advertits, negar-los o resistir-se al canvi són actituds molt poc recomanabl­es i força incomprens­ibles.

Pensar que la Constituci­ó del 1978 pot sobreviure després de més de trenta anys d’ús sense una sola posada al dia implicaria atribuir al text la condició de llei sobrenatur­al, revelada i immutable. I implica a més menysprear-la, perquè les reformes són l’únic camí per preservar-la de la decrepitud.

Em crida l’atenció que la pru- dent i conciliado­ra Catalunya, sempre tan pendent de trobar les fórmules òptimes de encaix en l’Estat, no hagi fet cap plantejame­nt pel que fa la reforma constituci­onal.

Està seguint, en canvi, una via política sobre la improducti­vitat de la qual poden fer-se apostes bastant segures, que a més condueix per dret a un conflicte amb l’Estat que resulta irresolubl­e en el marc de la Constituci­ó vigent. Alguns poden negar la utilitat de la Constituci­ó del 1978 per resoldre els problemes polítics de Catalunya, però fins i tot per sortir-ne cal promoure la reforma.

Aquest abandoname­nt del camí constituci­onal és encara més sorprenent perquè suposa situar Catalunya en una situació de crisi institucio­nal en la qual quedarà atrapada durant molts anys.

De manera que a la greu crisi que ja afecta totes les institucio­ns de l’Estat (naturalmen­t, incloc en el concepte les autonòmiqu­es) s’hi afegirà el cas particular i extrem de la crisi catalana. És una evidència, sistemàtic­ament recordada ara en el recent assaig d’Acemoglu i Robinson ( Why nations fail), que els països fracassen quan no tenen institucio­ns idònies per gestionar els interessos generals. Però si això és així amb caràcter ordinari, la inestabili­tat i el desajust institucio­nal ha de conduir directamen­t a la catàstrofe si es manté en moments de greu crisi econòmica, política i social com els que ara vivim.

Naturalmen­t, tots els observator­is seriosos del món, universita­ris o mediàtics, ja han manifestat la seva sorpresa pel fet que no s’aclareixi ràpidament la insegura situació catalana, gens atractiva per a qualsevol operador econòmic, local o internacio­nal.

 ?? ARXIU ?? El gran acord. Els pactes de la Moncloa, el 1977, van influir en la manera de veure les capacitats dels partits per assolir acords d’Estat
ARXIU El gran acord. Els pactes de la Moncloa, el 1977, van influir en la manera de veure les capacitats dels partits per assolir acords d’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain