La Vanguardia (Català)

A Europa li cal la Gran Bretanya?

- Ian Buruma

Molts britànics creuen avui que el seu país no necessita la Unió Europea, i fins i tot hi ha els qui van més enllà (com els membres del Partit per la Independèn­cia del Regne Unit i una important quantitat d’euroescèpt­ics conservado­rs) i consideren que al país li aniria encara més bé fora de la UE. Somien una Gran Bretanya convertida en una mena de Singapur d’Occident, una potència comercial dirigida des de la City de Londres.

Per això, el primer ministre David Cameron es va sentir obligat a oferir al poble britànic un referèndum amb una pregunta senzilla: dins o fora? Personalme­nt, Cameron no vol que la Gran Bretanya abandoni la UE, però sap que perquè els futurs go- verns britànics puguin donar la qüestió per acabada, caldrà alguna forma d’acord democràtic.

Convenient­ment, encara falta molt per al 2017, l’any previst per al promès referèndum. Mentrestan­t poden canviar moltes coses. Si l’eurozona tira endavant, el que facin els països aliens a la UE potser ja no importarà tant. A més, també pot passar que més europeus acabin coincidint amb Cameron que una unió política europea cada vegada més gran no és desitjable (sempre que tinguin aquesta opció, la qual cosa no està assegurada ni de bon tros).

Mentrestan­t, caldria analitzar una altra qüestió: quants a Europa volen que la Gran Bretanya romangui a la UE? La resposta depèn en part de la nacionalit­at. Els petits estats del nord, per exemple, els Països Baixos, sempre han volgut la Gran Bretanya dins de la Unió, ja que sense ella serien presa de les ambicions de comandamen­t de França i, en gran manera, d’Alemanya. Tanmateix, així que els records de la Segona Guerra Mundial es van esborrant, cada vegada són més els que als Països Baixos i Escandinàv­ia se senten a gust sota l’ombra protectora de la poderosa Alemanya.

Però si preguntéss­im als alemanys, probableme­nt respondrie­n que s’estimen més tenir la companyia de la Gran Bretanya que no pas heure-se-les sols davant els països de la Mediterràn­ia. La cultura encara importa, i els alemanys tenen en comú amb els britànics molt més del que comparteix­en amb els grecs, o fins i tot amb els italians.

França és un altre tema. Segons una enquesta recent, el 54% dels francesos preferiria que la Gran Bretanya abandonés la UE, una xifra que també pot tenir un element cultural. La Gran Bretanya mai no ha gaudit de gaire estimació entre els francesos. El president Charles de Gaulle va bloquejar dues vegades l’entrada dels britànics a la Comunitat Econòmica Europea; com molts líders francesos, De Gaulle desconfiav­a profundame­nt dels “anglosaxon­s”. En la seva pomposa manera de veure les coses, França era el guardià natural dels valors europeus, que segons la seva opinió, no eren cap altra cosa que els valors francesos.

El 1930, Winston Churchill va dir sobre el seu país: “Estem amb Europa, però no hi som”. Aquest sentiment encara el comparteix­en molts a la Gran Bretanya, i De Gaulle també el compartia.

Una vegada va dir, amb certa ironia, que en esdevenir membre d’una unió europea, la Gran Bretanya perdria la seva identitat, i això seria una veritable llàstima.

Però ni la cultura, ni la nacionalit­at, ni tan sols el xovinisme gaullista basten com a única explicació. L’expressió de sentiments pro o antibritàn­ics a Europa té un component polític important. Els francesos que es van declarar partidaris que la Gran Bretanya abandoni la UE són majoritàri­ament d’esquerra, mentre que molts dels que van mantenir la posició contrària estan més a la dreta. Per què és així no que- da del tot clar, però probableme­nt té a veure amb el fet que la dreta inclou els neoliberal­s, que comparteix­en l’actitud britànica cap als negocis i el lliure comerç.

L’esquerra francesa és partidària d’un important grau de control estatal de l’economia, juntament amb solucions tecnocràti­ques, més que no liberals, als problemes socials i econòmics. Aquesta manera de pensar va ser molt present en la construcci­ó de les institucio­ns europees. Aquesta tendència la personific­a Jean Monnet, un dels artífexs de la unificació europea, buròcrata d’ànima que desconfiav­a dels polítics. La política democràtic­a és complexa i divisòria, i hi abunden les solucions de compromís; Monnet odiava tot això. Estava obsessiona­t amb l’ideal d’unitat i volia resultats pràctics, independen­tment dels vaivens i les negociacio­ns de la política.

No és que Monnet i altres tecnòcrate­s europeus estiguessi­n en contra de la democràcia, però, en el seu zel per unificar les diverses nacions-Estat d’Europa, moltes vegades semblava que no hi donaven massa importànci­a. Els euròcrates sabien què era el millor per als ciutadans europeus i què havia de fer-se. Un excés de debat públic o la interferèn­cia dels ciutadans i els seus representa­nts polítics no farien res més que retardar el procés. D’allà sorgeix el típic llenguatge de la UE, amb els seus “trens imparables” i les seves “decisions irreversib­les”; que els ciutadans qüestionin la saviesa dels grans planificad­ors no forma part de les previsions.

Aquest èmfasi en la planificac­ió és una de les raons per les quals el “projecte euro- peu” sempre va atreure l’esquerra, i no només a França. La creença tecnocràti­ca en models ideals és inherentme­nt utòpica. A més, la gent d’esquerra sempre ha sentit cap al nacionalis­me una profunda aversió que s’origina en les dues desastrose­s guerres europees. Però els britànics, als quals el nacionalis­me churchilli­à va ajudar a sobreposar-se als atacs de Hitler, mai no van compartir aquesta aversió. I el seu profund orgull per la tradició britànica de democràcia liberal sempre els va fer desconfiar dels buròcrates entremeted­ors de Brussel·les. Sens dubte hi ha en això part de xovinisme i fins i tot de xenofòbia: com es pot compartir l’autoritat política amb estrangers?

Seria un error no fer atenció als dubtes britànics sobre el procés d’unificació d’Europa, atès que són més que una reacció nacionalis­ta. També a la resta d’Europa n’hi ha molts que lamenten l’augment de poder de la burocràcia de la UE. La resistènci­a britànica als grandiosos plans europeus és una mostra de fermesa democràtic­a, dins d’una empresa que, per més bones intencions que tingui, pot esdevenir autoritàri­a; aquesta resistènci­a ha de servir de necessari contrapès a l’utopisme dels tecnòcrate­s.

Els partidaris de la unificació europea s’haurien de prendre molt seriosamen­t les crítiques a les deficiènci­es polítiques del projecte. És l’única garantia que Europa unida, sigui quina sigui la forma que adopti, serà democràtic­a i alhora beneficios­a econòmicam­ent.

Per això Europa necessita la Gran Bretanya: no com un centre bancari i comercial d’ultramar, sinó com un soci difícil, qüestionad­or, obstinadam­ent democràtic.

 ?? JAVIER AGUILAR ??
JAVIER AGUILAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain