La Vanguardia (Català)

Denúncies, denúncies…

- Pilar Rahola

Tot a la justícia! Segons sembla aquest és el nou crit de guerra d’un govern que comença a considerar que la judicatura és el seu pati del darrere, i que poden embotir-la amb totes les neurosis ideològiqu­es que els treuen de polleguera. Sense cap dubte, qui més afició té a tan simpàtica pràctica és la virreina de Catalunya, que ha tornat a denunciar municipis com Girona o Igualada, per declarar-se “territori sobirà”. I això malgrat que Llanos de Luna ja va rebre una reprimenda del jutge quan va denunciar els ajuntament­s per allò dels trens, bo i amonestant-la per “malbaratar recursos judicials, humans i econòmics”.

Però com que deu ser dura d’orella i per al Govern espanyol no existeix cap altre problema que les declaracio­ns d’un ple municipal, torna a la càrrega, sense defallir. No tinc memòria, des dels anys foscos dels governador­s franquiste­s, d’algú tan ideològica­ment obsessiu. Alhora, Soraya Sáenz de Santamaría també amenaça de denunciar una altra declaració, en aquest cas amb magnificèn­cia atès que es tracta de la solemne declaració del Parlament català. És a dir, en un Estat que cau a trossos, amb un drama de desnonamen­ts terrible, un atur disparat fins a l’estratosfe­ra i una cadena d’escàndols de corrupció que enfonsen Espanya fins al més profund de la credibilit­at, el Govern espanyol té temps de denunciar una cosa tan democràtic­a com expressar públicamen­t el desig d’un poble. No és que sigui inconstitu­cional –segons la seva lectura restrictiv­a– l’exercici del dret a l’autodeterm­inació. És que volen que sigui inconstitu­cional dir-ho, pensar-ho, aviat fins i tot respirar-ho, la qual cosa significa que ho saben tot del poder però res de la democràcia.

Tanmateix, i atesa aquesta afició a portar-ho tot a la justícia, per què no fem el mateix?, i la idea l’hi vampiritzo a Jaume Barberà, que me la va proposar via Twitter. Per exemple, podem denunciar el Ministeri de Foment pel mal estat de les carreteres i per l’incomplime­nt flagrant dels acords pressupost­aris per millorarle­s. O podem denunciar-los per les moltes morts a la nacional II, l’última una dona de Bàscara, en permetre el pas de camions de gran tonatge pels pobles. De fet així ho ha fet l’advocat Carles Monguilod en nom de diversos municipis afectats, en l’escrit dels quals davant la Fiscalia acusa directamen­t Foment de les esmentades morts pel mal estat de les carreteres on passen els camions, algunes fins i tot sense vials.

I aquesta mena de denúncies sí que tenen a veure amb la gestió política i no amb el dret a opinar d’un poble. El PP ha perdut tant el nord que s’està convertint en una caricatura. I per això no recorda que la seva funció no és crear problemes judicials amb la llibertat d’expressió, sinó resoldre problemes reals de la seva competènci­a. Menys denúncies contra Catalunya i més pagar els diners que ens deuen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain