La Vanguardia (Català)

L’elefant encadenat

-

Heu llegit mai el conte El elefante encadenado de Jorge Bucay? Narra la història d’un nen que no entén per què un animal tan gran i poderós com l’elefant d’un circ és incapaç d’arrencar la petita estaca clavada a terra a la qual el tenen amarrat. Arriba a la conclusió que l’elefant havia intentat alliberar-se amb totes les forces quan era petit, però com que llavors no tenia prou força va créixer amb la idea que mai no se’n podria alliberar i ara tot i que s’ha fet gran i té força ni s’ho planteja.

Si s’ha de jutjar per la impunitat de les classes dirigents i la impassibil­itat amb què ens ho mirem, sembla que tots nosaltres també estiguem amarrats a una estaca que no ens creiem capaços de poder arrancar. En psicologia ho anomenen “indefensió apresa” i diuen que és molt fàcil d’induir a les persones. Potser per això acatem que ens tractin a cop de porra, no sortim al carrer més que per celebrar títols futbolísti­cs i mirem cap a una altra banda mentre la pilota de goma no ens toqui de ple.

Però llavors hi ha casos com el d’Islàndia amb una població farta d’injustície­s que carrega contra els governants amb tot el pes de la llei i, inevitable­ment, sorgeix la pregunta: per què ells es rebel·len i nosaltres no?

Fonamental­ment crec que per una raó: a la nostra democràcia li manca la maduresa social que els islandesos han cultivat durant segles a través de l’educació. Caldrà que tots fem un esforç perquè la societat de demà superi el llegat franquista d’acotar el cap i sigui capaç d’arrencar l’estaca que la manté lligada.

JOSEP BORDES VIDAL

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain