La Vanguardia (Català)

L’equilibri canviant

- Francesc Bayo

Les relacions entre Espanya i els països d’Amèrica Llatina tenen un llarg i conegut recorregut històric, a través del qual s’ha generat un substrat estructura­l molt sòlid i alhora molt controvert­it, propi d’una relació entre una antiga metròpoli i les que van ser les seves colònies. Així mateix han experiment­at variacions en el temps, com el de les últimes dècades, quan es va aconseguir reconduir la relació amb uns objectius i uns valors normatius compartits, al costat d’un nucli dur d’interessos econòmics, que han anat modulant un altre esquema de vinculació.

L’extensió de la normalitza­ció democràtic­a als dos costats de l’Atlàntic, el reforçamen­t mutu mitjançant associacio­ns bilaterals amb els països més importants i la construcci­ó d’espais institucio­nals de trobada en l’àmbit iberoameri­cà han exercit un paper rellevant en la nova relació, de la mateixa manera que els fluxos d’inversió, la cooperació per al desenvolup­ament o els moviments migratoris l’han dotat de continguts significat­ius afegits. D’altra banda, tant els països llatinoame­ricans com Espanya han seguit les seves pròpies dinàmiques de relacions internacio­nals, amb conseqüènc­ies que no sempre han afavorit la connexió atlàntica. Així ha passat amb els efectes centrípets presents en la integració espanyola a Europa o en la integració regional llatinoame­ricana. També amb les escasses sinergies aconseguid­es en les projeccion­s externes cap a altres zones del globus (per exemple amb els Estats Units o amb els països del Pacífic asiàtic).

Malgrat el balanç positiu en diversos aspectes, la nova vinculació no ha estat exempta de dificultat­s i tensions, entre altres raons perquè els continguts de les relacions no són equilibrat­s i també perquè persisteix­en asimetries en les percepcion­s mútues. A més, per a la política espanyola han sorgit contradicc­ions al voltant d’alguns objectius, com ha esdevingut amb la tensió entre valors i interessos. Finalment, tot sovint alguns canvis han estat precedits per un moment de crisi econòmica, com la que va sacsejar l’Amèrica Llatina entre els anys vuitanta i noranta, que va propiciar una finestra d’oportunita­ts per al desembarca­ment d’algunes grans empreses espanyoles de banca, energia o telecomuni­cacions, que aleshores iniciaven un procés d’internacio­nalització a redós de la integració a Europa. Igualment, les conseqüènc­ies socials d’aquesta crisi a l’Amèrica Llatina, en contrast amb la bonança viscuda a Espanya i Europa fins fa poc, expliquen en gran mesura el fenomen de l’emigració massiva de llatinoame­ricans cap a la Península.

Amb aquests antecedent­s, davant la crisi actual a Espanya i Europa, que contrasta amb la capacitat de resistènci­a econòmica llatinoame­ricana, s’insinuen uns canvis i uns reequilibr­is en la relació amb unes conseqüènc­ies que encara no es poden desxifrar. Actualment les principals multinacio­nals espanyoles estan salvant els comptes de resultats en gran part gràcies a l’aportació de les filials americanes, i algunes fins i tot estan col·locant participac­ions de capital a les borses locals.

Altres empreses, fonamental­ment constructo­res, laboratori­s farmacèuti­cs, bufets d’advocats i consultore­s d’enginyeria, estan aprofitant les oportunita­ts de negoci que brinden els mercats emergents llatinoame­ricans. Seguint aquesta dinàmica, les pimes espanyoles també pretenen fer-se un lloc a l’Amèrica Llatina, mentre que tancant el cercle el Govern espanyol està demanant als seus homòlegs del Brasil, Mèxic o Xile que els empresaris inverteixi­n a Espanya.

Aquests canvis també estan afectant l’esfera política, on a més entren en joc els biaixos ideològics dels governs de torn, que tenen conseqüènc­ies en l’aproximaci­ó o divergènci­a en la relació bilateral. Així mateix, es percep a l’Amèrica Llatina una tendència a aprofundir el control dels recursos i d’altres esferes de l’economia nacional, bo i reduint el marge per a la negociació i el compromís. El cas més sonat va ser amb l’expropiaci­ó a Repsol pel Govern argentí, un esdevenime­nt que va contribuir a obrir una mica més l’esquerda del desacord entre Madrid i Buenos Aires.

Finalment, hi ha variacions en els fluxos migratoris, on al retorn dels llatinoame­ricans s’afegeixen ara els espanyols que busquen una oportunita­t a Amèrica.

En conclusió, s’aventuren uns canvis en els vincles de tot tipus, amb conseqüènc­ies encara impredicti­bles en els nous equilibris de poder que podrien sorgir.

El futur continua obert i continua pendent la construcci­ó d’una relació més equilibrad­a i entre iguals als dos costats de l’Atlàntic.

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain