La Vanguardia (Català)

El PP i la guerra dels Rose

- José Antonio Zarzalejos

Un fort corrent d’opinió dins del Partit Popular qüestiona les polítiques del Govern de Rajoy. A través, encara que no només, de l’oberta dissidènci­a d’una excèntrica i instrument­al Esperanza Aguirre, sectors populars consideren que el president s’ha confós en la política fiscal, en l’antiterror­ista –exposen com a gran errada l’excarcerac­ió de l’etarra Bolinaga– i en el tractament de la qüestió catalana. Es pot sospitar que l’emergència del cas Bárcenas és una conseqüènc­ia d’aquesta crítica –algú des de dins provaria de rebentar l’actual direcció del partit i així obligar a Rajoy a canviar el rumb–, o que res no té a veure amb la dissensió interna, però, tant si és el primer com el segon, el cert és que la gestió de la crisi de la presumpta comptabili­tat de l’extresorer del partit s’afegeix als greuges dels crítics que hi afegeixen encara una dada més: l’amnistia de Montoro s’hauria convertit en una trampa per al mateix Govern, tant per un mal plantejame­nt polític com per una configurac­ió jurídica defectuosa.

El president i el seu ministre d’Interior han de percebre necessària­ment que actes com el de dilluns passat organitzat per la FAES amb motiu del vintè aniversari de l’assassinat de Gregorio Ordóñez, en el qual es van formular duríssimes i directes crítiques a l’Executiu, qüestionen clarament el perfil, un pèl difús, de la política antiterror­ista que es personalit­za en l’excarcerac­ió per raons de salut –i certament matusser– d’un dels cruels segrestado­rs de José Antonio Ortega Lara. Les declaracio­ns concessive­s de dirigents del PP del País Basc cap a l’esquerra abertzale agrupada entorn de Bildu també estan resultant indesxifra­bles políticame­nt, tant per als seus altres companys com per a les víctimes, que, a més de registrar diferèncie­s de pes entre les seves organitzac­ions, s’han distanciat de l’Executiu de Rajoy de manera notòria. Suposar que és només Jaime Mayor Oreja l’instigador d’aquest malestar és quedar curt en l’anàlisi perquè abasta, sens dubte, l’expresiden­t Aznar i un ampli grup dels que van ser els seus col·laboradors.

En la mateixa línia, encara que salvant les distàncies, borbolleja el desacord amb el Gabinet en el tractament de la qüestió catalana. Malgrat que Mariano Rajoy rep moltes felicitaci­ons per la seva actitud silent i pacient davant els esdevenime­nts polítics a Catalunya –en espera que les contradicc­ions sobiranist­es rectifiqui­n l’itinerari de Mas i Junqueras–, sectors del PP, tan significat­ius com els esmentats, creuen que el president i els ministres s’equivoquen completame­nt perquè l’independen­tisme, tot i mostrar progressiv­es debilitats està guanyant terreny. Aquests sectors reclamen un clar intervenci­onisme governamen­tal a Catalunya, tant amb declaracio­ns més contun- dents i clares com amb decisions de diferent ordre: financer –paralitzar, per exemple, les aportacion­s del Fons de Liquiditat Autonòmic–i jurídic, sense descartar, entre aquestes últimes, totes les possibles. Sens dubte, la impugnació, ja decidida, de la declaració sobiranist­a del Parlament davant el Constituci­onal, però també mesures penals si arribava el cas.

L’acidesa de la crítica de certs sec- tors del Partit Popular s’estén com una taca d’oli sobre la política fiscal del Govern. En aquestes instàncies hi ha la creença que Rajoy i Montoro estan escalabran­t les classes mitjanes, que són les que voten el PP. I que ho estan fent de manera insolent, traint les promeses electorals i incorrent en contradicc­ions. Aquests sectors adverteixe­n també que l’empresaria­t emet senyals de fatiga amb part del Gabinet de Rajoy, al qual dediquen qualificat­ius com “grup de mandarins” que “estan prou preparats però insuficien­tment experiment­ats”. La manca d’una estructura orgànica del Govern que estableixi nítidament les línies competenci­als martelleja les crítiques a Rajoy, que, en l’àmbit empresaria­l i financer, se senten d’una hora lluny.

En versió lliure d’un alt càrrec del Partit Popular, el que passa en el seu partit –tant si la corrupció és més o menys grossa– s’assembla a La guer

ra dels Rose, la pel·lícula que el 1989 van protagonit­zar Michael Douglas i Kathleen Turner. Representa­ven un matrimoni que entre les quatre parets del que va ser casa seva s’esbocinave­n moralment i físicament, sense que ningú ho impedís. Alguna cosa hi ha de cert en aquesta metàfora cinematogr­àfica en la qual s’incrusta la manca de lideratge de Rajoy.

L’esclat com a bomba de fragmentac­ió del cas Bárcenas ha projectat la imatge –era el que pretenien els seus adversaris interns?– d’un home amb insuficien­t utillatge polític i, per tant, susceptibl­e d’una eliminació darwiniana. En això estan.

 ?? ANNA PARINI ??
ANNA PARINI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain