La Vanguardia (Català)

Com contestar als atacs?

- Domènec Melé D. MELÉ, professor de l’Iese, Universita­t de Navarra

Hi ha una gran demanda social per aclarir i superar els casos de corrupció i certes acusacions que estan en la ment de tots. És una bona estratègia afirmar que tot es fa bé o que el que es va fer malament és aigua passada? És acceptable buscar una justificac­ió dient que també altres partits tenen els seus casos de corrupció? Es planteja una pregunta de fons: quina estratègia seguir per respondre als atacs de corrupció?

En el camp de la direcció d’empreses, des de fa anys, s’analitzen quatre possibles estratègie­s davant els atacs a presumptes comportame­nts poc ètics que vulneren la reputació d’una determinad­a empresa. Penso que, amb els matisos que calgui, també són aplicables en el moment actual als partits polítics.

La primera és senzillame­nt no respondre als atacs. És una mala estratègia, tret d’atacs poc creïbles o desacredit­ats pel seu contingut. Pot acabar en pèrdua de reputació i en atacs contra l’empresa. Defensar que s’ha fet bé allò que no s’ataca, òbviament equival a no respondre als atacs. És el cas d’auditar la comptabili­tat oficial quan el que s’ataca és l’ús d’una comptabili­tat paral·lela amb diners B.

Una altra estratègia és de caràcter defensiu. Es busca justificar com a ètic allò que s’ataca. És una bona estratègia quan els atacs estan basats en falsedats o en males interpreta­cions, però molt dolenta si no és així. Tard o d’hora es podrà saber què va passar i al descrèdit anterior caldrà afegir les mentides i els enganys d’una pretesa defensa.

Hi ha una tercera estratègia d’acceptació i canvi. Consisteix a investigar a fons i no negar els fets, assumint en el seu cas, la correspone­nt culpabilit­at. Tot això acompanyat d’un sincer canvi d’actitud, ajustat a les demandes socials en tot el que tinguin de veritat.

Adoptar aquesta actitud requereix humilitat i coratge moral, però els seus efectes per a la institució solen ser molt positius, encara que no es notin de manera immediata.

La quarta estratègia és proactiva. La reacció de l’empresa va per davant de les demandes socials, mentre s’anticipa a altres crítiques previsible­s. Sobretot tracta de fer les coses bé no tant per demanda social com per sentit de responsabi­litat. Implica canvis, de vegades dràstics, que portin a una profunda regeneraci­ó moral.

Això últim és el que va fer, per exemple, la companyia alemanya Siemens després de diversos anys de suborns escandalos­os a diversos països, va canviar el conseller executiu i altres directius i va implementa­r un costós programa per prevenir actuacions semblants en el futur. Els directius dels partits polítics, ¿haurien de reflexiona­r sobre aquestes estratègie­s i aprendre de les millors pràctiques, adaptant-les a les seves circumstàn­cies? Si no, no en podran defugir les conseqüènc­ies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain