La Vanguardia (Català)

Les grans nevades aïllen el Pallars de la Val d’aran

La Bonaigua, el port que connecta les dues comarques, ha estat tallat més de 30 dies, la qual cosa passa factura al Sobirà

- JAVIER RICOU Esterri d’Àneu

L’única sortida de la Val d’Aran (per la Bonaigua) per connectar amb la resta de Catalunya, abans de la construcci­ó del túnel de Vielha, és avui “una via deixada de la mà de Déu”. Així ho afirmen, almenys, molts veïns del Pallars Sobirà, després que aquest port de muntanya hagi estat tancat durant aquest hivern més de trenta dies. I aquesta incomunica­ció passa una cara factura a la comarca veïna de la Val d’Aran.

“Avui mateix m’han fet una comanda des de l’altre costat del port de la Bonaigua i si vull atendre aquesta demanda el viatge per lliurar la mercaderia serà de sis hores (tres d’anada i tres més de tornada) en comptes d’una hora, que és el que es triga per anar i venir d’Esterri a Baqueira”, afirmava ahir un empresari d’Esterri d’Àneu.

El sector turístic també ha tingut aquest hivern moltes pèrdues pels continus talls del port de la Bonaigua, on s’acumulen, a la part més alta, gruixos de neu que passen dels quatre metres.

Clients de Baqueira que dormirien al Pallars Sobirà busquen aquesta temporada plaça a la Val d’Aran per tenir assegurade­s les jornades d’esquí. Quedar-se a l’altre costat, en un hivern amb nevades tan seguides i copioses, és com “jugar a la loteria”, afirmen veïns d’Esterri. “Tens les mateixes possibilit­ats de poder anar a esquiar com d’haver-te de quedar a l’apartament o l’hotel

MÉS DE QUATRE METRES Els grans gruixos de neu acumulats a la C-28 han augmentat el risc d’allaus SENSE MANTENIMEN­T Veïns del Pallars critiquen l’abandoname­nt de la via de sortida

perquè han tallat la carretera”.

Els habitants del Pallars Sobirà són conscients que amb les grans i històrique­s nevades d’aquest hivern –fa més d’una dècada que no es veien al port de la Bonaigua gruixos de neu com els que s’han acumulat aquesta temporada– resulta complicat mantenir obert el port de la Bonaigua. Però recalquen que el problema d’incomunica­ció “el tenim també quan hi ha una mica de torb o precipitac­ions de neu molt menys generoses que les que han caigut aquest hivern”, afirma un veí d’Esterri.

Des del Pallars Sobirà es considera que amb una petita inversió en obres a la C-28, la carretera del port, n’hi hauria prou per garantir la circulació per aquesta via els hiverns amb nevades menys copioses. I posen l’exemple de la inversió al tram de la boca sud del túnel de Vielha o a la carretera que uneix Baqueira amb Beret, que rares vegades solen tallar-se al trànsit.

Els veïns afectats per aquests continus talls de la Bonaigua també critiquen la forta inversió feta a la variant del port, que esquiva els pobles d’Esterri i València d’Aneu, en comptes de gastar diners per garantir la circulació a tota la via.

 ?? MERCÈ GILI ?? Una de les allaus que va tallar, fa poc més d’una setmana, el port de la Bonaigua
MERCÈ GILI Una de les allaus que va tallar, fa poc més d’una setmana, el port de la Bonaigua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain