La Vanguardia (Català)

El passeig de Gràcia no espera

La comissió de govern de l’Ajuntament va aprovar dimecres el projecte de remodelaci­ó

- RAMON SUÑÉ / SILVIA ANGULO Barcelona

El govern municipal ha deixat clar que la reforma del passeig de Gràcia és una prioritat. Aquesta és una de les obres que intenten salvar de l’obstacle que la impossibil­itat d’aprovar els pressupost­os del 2013 està suposant per a moltes inversions.

Mentre mantenen l’esperança d’assolir com més aviat millor un pacte amb l’oposició per tirar endavant els comptes, els responsabl­es de l’Ajuntament no volen que cap altre contratemp­s posi en perill el calendari de les obres anunciat el 4 d’octubre, segons el qual la reforma hauria d’estar acabada abans del 21 de novembre d’aquest any, data de celebració de la Barcelona Shopping Night i de l’encesa dels llums de Nadal (encara que algunes fonts no descarten que calgui esperar a la primavera del 2014). Aquest és el compromís que l’alcalde Xavier Trias va adquirir amb els comerciant­s que fa anys que reclamen millores en una de les avingudes més comercials i importants de la ciutat des del punt de vista econòmic.

Tot ha d’estar a punt per al moment en què se superi el bloqueig pressupost­ari i sigui possible disposar d’uns diners que ja estan assignats. Per això, el projecte de reforma fa setmanes que es va ultimar i, en la comissió de govern de dimecres, es van aprovar les obres i una inversió de 5,7 milions d’euros. L’objectiu és tenir tots els tràmits aprovats perquè, una vegada s’aprovin els comptes municipals, poder-les licitar tot seguit.

Un dels temors dels comerciant­s era que el calendari es retardés i que els atrapés la campanya nadalenca. Quan es va presentar el projecte, Amics del Passeig de Gràcia va exigir rigor en l’elecció del contractis­ta i els materials i també en el compliment del calendari. Temen que les obres acabin repercutin­t en els negocis.

Les obres aprovades dimecres estan vinculades a les millores de les mitjanes. Està previst invertir un total de 2,1 milions en l’adequació d’aquest espai i l’eliminació de l’aparcament en superfície. En aquesta zona, ara bastant degradada i desordenad­a, es millorarà l’accessibil­itat per als vianants i se suprimiran la zona blava i les cent places d’aparcament. Al seu lloc s’ubicarà la càrrega i descàrrega per als comerços i els restaurant­s.

Els treballs aprovats significar­an un canvi qualitatiu en la il·luminació, que rebrà la inversió més elevada. El canvi o la rehabilita­ció de les lluminàrie­s actuals costarà 2,3 milions. Els tradiciona­ls fanals es repararan i se substituir­an els punts de llum de vapor de mercuri per un altre sistema que incorporar­à tecnologia led. A més, s’instal·larà un altre model de fanals. Al marge d’aquestes intervenci­ons més visibles, es destinaran 695.500 eu- ros més a la instal·lació de sensors d’il·luminació, fibra òptica i sistemes de reg.

Com ja va anunciar el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, en la presentaci­ó del projecte, es vol fer del passeig de Gràcia un banc de proves per a futures avingudes intel·ligents. En l’últim paquet d’inversions, en telecomuni­cacions s’han assignat 553.203 euros.

Els projectes romandran en exposició pública durant un mes en espera de les possibles al·legacions que, en cas que no es presentin, convertira­n l’aprovació inicial en definitiva.

La remodelaci­ó es va anunciar l’octubre passat i algunes de les obres, com el canvi d’arbratge i la millora del paviment, ja s’han dut a terme. La reforma és un compromís que va engegar el PP per a l’aprovació del pressupost municipal del 2012.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una de les voreres del passeig de Gràcia, amb rajoles de tot tipus, prop d’una estació del metro
ÀLEX GARCIA Una de les voreres del passeig de Gràcia, amb rajoles de tot tipus, prop d’una estació del metro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain