La Vanguardia (Català)

La decisió de Cristina

- Mariángel Alcázar

Els murs de la casa que tenen els ducs de Palma a Barcelona, a punt de ser embargada, no són ni tan alts ni tan gruixuts per aïllar el soroll que causen els que parlen de presumptes pressions sobre la infanta Cristina perquè renunciï als seus títols i drets.

La raó per a aquesta petició d’immolació es basaria en el fet que, amb la seva renúncia, Cristina reconeixer­ia els problemes que la situació que viu el seu marit, Iñaki Urdangarin, està causant al present i al futur de la Corona.

Des de fa més d’un any, el temps que ha passat des que es va conèixer la imputació judicial d’Iñaki Urdangarin, s’ha estat parlant de les pressions que Cristina hauria rebut des de la Zarzuela perquè es divorciés del seu marit, la qual cosa suposaria que Iñaki sortís de la família reial com ja va passar amb Jaime de Marichalar. Els fets han demostrat que aquestes preteses pressions eren inexistent­s, atès que si alguna cosa ha quedat clara els últims mesos és que Cristina compleix els vots que va fer quan es va casar de ser al costat del seu marit “en els bons i en els mals moments, en la salut i en la malaltia”.

Descartada la teòrica solució d’un divorci, quedaria llavors el pla B, que passa per la renúncia voluntària de la Infanta als seus drets i títols. Amb aquesta mesura, Cristina sortiria de la família reial i amb ella, també el seu marit, encara que continuari­en sent família del Rei.

A hores d’ara la possible renúncia de Cristina ajuda ben poc. La decisió l’hauria d’haver pres ella mateixa a l’inici de la crisi, apartantse voluntària­ment per pro- tegir la Corona de la tempesta que s’anunciava i, sobretot, per estalviar-se el disgust de veure com el seu marit, i ella amb ell, eren apartats de la representa­ció oficial.

Ara la situació és la que és i Cristina no exerceix d’infanta des de fa més d’un any per mandat exprés del Rei (dut a la pràctica per Rafael Spottorno, cap de la Casa del Rei).

Aquesta és la conseqüènc­ia més dolorosa de la imputació del seu marit, i la duquessa de Palma sap que, per més bé que vagin les coses als tribunals, serà molt difícil que torni a representa­r la Corona.

Cristina, encara que costi de creure-ho, encara no entén el que ha passat per més que l’hi expliquen dins i fora de la Zarzuela. El seu convencime­nt que Iñaki Urdangarin no va fer més que intentar guanyar-se la vida fora de la família reial li impedeix moure fitxa.

 ?? GTRESONLIN­E / ARXIU ?? La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, el 19 de juny del 2010, al casament de Victòria de Suècia
GTRESONLIN­E / ARXIU La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, el 19 de juny del 2010, al casament de Victòria de Suècia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain