La Vanguardia (Català)

Lisboa sense Lisboa

Fanny Ardant dirigeix la seva nova pel·lícula a la capital portuguesa

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Cadências obstinadas és el títol de la nova pel·lícula que la diva francesa Fanny Ardant (63 anys) està dirigint a Lisboa. Però tal com la directora i actriu s’ha afanyat a precisar, no es tracta d’una pel·lícula en forma de postal sobre la capital portuguesa, d’exaltació dels seus blancs edificis sota la llum de l’estuari del Tajo.

Es tracta, va remarcar Ardant en la presentaci­ó del rodatge, d’un relat de dues trames que, amb la reconstruc­ció de l’amor com a teló de fons, es creuen en un hotel en ruïnes. La història “no pertany enlloc”, va matisar. No obstant això, allà és on cobra sentit l’elecció de Lisboa, la ciutat en la qual la decadència urbana s’eleva a la categoria d’art i on abunden els decorats adequats.

“Adoro Lisboa i sabia que aquí podia filmar qualsevol tipus de ciutat. És com si rodés a París i no aparegués la torre Eiffel. Filmo a Lisboa però no volia cap visió turística. Aquí vaig trobar coses que podrien estar repartides per tot França. Hi ha la diversitat que necessitav­a”, va dir Ardant, que encapçala un repartimen­t multinacio­nal, del qual formen part els portugueso­s Nuno Lopez y Ricardo Pereira, l’italià Franco Nero, el nord-americà John Malkovich, el belga Johan Leysen i el nou ciutadà rus Gérard Depardieu, convertit en l’inevitable cen- tre d’atenció després de la seva marxa de França per fugir de la pressió fiscal.

“Ja és aquí. És a la meva cambra”, va fer broma Ardant davant la insistènci­a de la premsa portuguesa per saber en quin moment de les sis setmanes que dura el rodatge apareixerà Depardieu (ha arribat aquesta setmana), a qui la directora va presentar com un “gran amic” i un els millors actors de l’actualitat, mentre defugia comentar altres qüestions.

En el deprimit Portugal de la troica, el fet que Ardant escollís Lisboa per filmar la seva segona pel·lícula com a directora s’ha acollit com una notícia esperançad­ora, tot i que el productor, Paulo Branco, va aprofitar l’ocasió per demanar un decidit suport públic per acollir més rodatges internacio­nals.

 ?? DOMINIQUE CHARRIAU / GETTY IMAGES / ARXIU ?? Fanny Ardant, al museu del Louvre el juny del 2011
DOMINIQUE CHARRIAU / GETTY IMAGES / ARXIU Fanny Ardant, al museu del Louvre el juny del 2011
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain