La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Mandra colossal que esdevé modus vivendi. No ajustada a la veritat. 2 Deformi l’esfera. Monges primerenqu­es poc susceptibl­es de caure en els pecats de la carn. 3 Pagès que mena unes terres amb ressons japonesos. Ho movem amb força. 4 Teresa Dauder Arnal. Fer-ho amb les disputes implica voler generar conflictes. S’alimenta cada migdia després de llegir la carta impresa en un full de superfície 4 o 3 o... 5 Na Bea quan perd el cap. Intimar amb algú sense entrar en complicita­ts sexuals. Carles Torra Torres. 6 Nitrogen. Hi poso una maneta. Soldats de cavalleria lleugera armats de llança. Iode. 7 Ocells amb nom d’impost que els egipcis considerav­en sagrats. Fixeu uns plecs a la roba. Comença a actuar. 8 Cua sense capdavante­r. Ens. Na Margarida en la intimitat. 9 Signe de l’antiga escriptura germànica que ara ha perdut prestigi. Cartes entregades a Kafka. Prefix que significa corrent (i no pas una marató). 10 Afer judicial. Mitja tanca. Provoca canvis.

11 Dóna. Encoratjan­t un equip de futbol. 12 Vaig al ball sense les bessones. El deixa amb la boca de color rosa. El nom d’home més invocat pels benintenci­onats. 13 De la ciutat. Igualtat a l’hipòdrom. Fòsfor. 14 El palíndrom que demanem a la cafeteria. Cullerot de fusta per treure aigua del fons de la barca.

VERTICALS 1 Aguanteu la cara perquè disposeu d’auxili. Tossut que s’encaparra. 2 Esfera deformada. Canviarà, a bon preu. 3 Anava a parar. El patidor la porta sempre al cor. Ho faig servir sindicalme­nt. Comença a blanquejar calés. 4 Núria Llopis Orensanz. Hi posen una maneta per transporta­r els fulls d’en Hansen. Autèntic. 5 Conjunts d’estris. Es vessen a les guerres i es recullen a les campanyes de salut. As. 6 La més vibrant de l’alfabet. Africans per Addis Abeba. Després de l’infantil i abans del juvenil.

7 Creus metonímiqu­es. Sap greu. Principi d’equitat. 8 Mamo sense ajuntar els llavis. El deixaré per mort. Cul gens desfermat. 9 Pals llargs i prims, especialme­nt els que es col·loquen entre bastidors per posar-hi els llums. Seguidor de la raó més pura. 10 Comença a figurar. Tallem la gespa. Prestats al Lingotto de Torí. 11 Comentari una mica corrosiu. Lligarem en pilota picada. Has perdut la porteria de rugbi. 12 Són de pedra. Paro la mà com si fos un ministre d’Hisenda.

13 Seient sense el romà. Gatona agitada de mala manera. Sofà.

14 Aquesta pateix trastorns respirator­is intermiten­ts. Pica el matalàs a la fleca.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain