La Vanguardia (Català)

Doñana, el parc en setge continu

La joia de la corona dels espais naturals resisteix després d’una llarga història d’amenaces

- Sevilla VÍCTOR BEJARANO

Aforça de patir atacs, Doñana porta escrita als gens la lluita per la resistènci­a. Com a reserva natural va néixer el 1963 expressant el rebuig pels plans d’extermini dels anys seixanta, quan en ple franquisme, molt lluny encara de l’extensió de la consciènci­a ecològica, el Govern va planejar assecar les maresmes amb eucaliptus somiant urbanitzac­ions. Va ser el naturalist­a José Antonio Valverde qui va salvar el que llavors no es considerav­a més que una extensió de maresmes que produïa malària i frenava l’expansió urbanístic­a.

Valverde va saber veure-hi un dels ecosisteme­s més rics del continent i va contactar amb estudiosos d’Europa, on ja sorgia la consciènci­a ecològica. Es van confabular diversos naturalist­es en l’organitzac­ió World Wildlife Fund (WWF) per comprar la primera finca de 7.000 hectàrees. Des d’aleshores, l’espai no ha parat de créixer en extensió i protecció ambiental. Ara té més de cent mil hectàrees, tot i que alhora que creixia es multiplica­ven també les temptacion­s d’aprofitame­nt econòmic, les amenaces. Doñana, però, resisteix.

L’amenaça més recent és la construcci­ó d’un gasoducte de 18 quilòmetre­s i 200 milions d’inversió projectat per Gas Natural al subsòl de l’espai natural. El mes de gener d’enguany el projecte va rebre el vistiplau del Ministeri de Medi Ambient i encara que en realitat no és un projecte nou (fa tres dècades que s’extreu gas del subsòl de l’entorn de Doñana), sinó l’ampliació de l’existent, les associacio­ns ecologiste­s veuen en l’horitzó un altre perill per a la joia de la corona de la natura. Es tracta d’ampliar la capacitat de conducció de gas amb la intenció d’utilitzar com a dipòsits les bosses de gas una vegada s’esgoti el contingut originari.

El Govern defensa el projecte argumentan­t que el risc és nul, que es tracta del límit del parc, no del parc mateix, i que el gas és menys contaminan­t que altres combustibl­es. La batalla s’ha traslladat al terreny polític amb polèmica inclosa a causa que Felipe González va compatibil­itzar el seu càrrec com a president del Consell de Participac­ió de Doñana amb el de conseller de Gas Natural. Poc després González va deixar Doñana adduint problemes de disponibil­itat.

Com en casos anteriors, els ecologiste­s exigeixen que la Junta d’Andalusia paralitzi el projecte i Esquerra Unida, aliada dels socialiste­s al Govern andalús, pressiona també els seus socis. La Junta d’Andalusia pot bloquejar-lo amb un informe negatiu sobre l’afecció dins de la xarxa Na- tura 2000. La polèmica ha portat aquesta setmana Griñán a dir que l’última paraula la té el Govern central, però que el criteri de la Junta a l’hora d’informar el projecte es basarà en la defensa de la natura per damunt de tot.

Al marge d’aquest nou projecte, el setge al parc ha estat constant. Algunes amenaces s’han pogut rebutjar i d’altres han aconseguit resistir i encara avui continuen sent un problema. Entre les amenaces que persisteix­en hi ha l’extracció d’aigua per part dels agricultor­s de la comarca. Els ecologiste­s denuncien que hi ha al voltant de 2.000 pous il·legals que afecten el principal aqüífer i deixen sense sàvia les entranyes del parc. Tenen molt de pes els interessos econòmics de les grans extensions de cultius, principalm­ent maduixes.

WWF ha denunciat també els abocaments d’aigües residuals a l’Arroyo del Partido, que travessa Doñana. Els residus provenen dels municipis d’Almonte, Bollullos Par del Condado i Rociana. El problema està estancat per la

La pitjor agressió va ser l’abocament d’Aznalcólla­r, que va contaminar el límit de Doñana l’any 1998

falta de coordinaci­ó entre Govern central i Junta per posar en marxa les depuradore­s projectade­s. També ha estat molt contestada la idea de dragar el riu Guadalquiv­ir per augmentar el calat dels vaixells, la qual cosa comportari­a un possible deterioram­ent de les aigües.

En el passat, l’agressió més greu va ser l’abocament d’Aznalcólla­r. El 25 d’abril del 1998 una barca de l’empresa Boliden es va trencar i va contaminar de metalls pesants 4.600 hectàrees a través del riu Guadiamar, al límit del parc. Netejar-ho va costar gairebé 90 milions d’euros. Recentment es va descartar la possibilit­at de construir-hi un oleoducte que havia de situar-se a tocar del parc per alimentar una refineria a Extremadur­a. El ministeri va barrar el pas a aquest projecte amb un informe d’impacte ambiental negatiu.

 ?? EMILIO CASTRO / ARXIU ?? Un grup de flamencs a les maresmes de Doñana
EMILIO CASTRO / ARXIU Un grup de flamencs a les maresmes de Doñana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain